Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2004

Benoeming directeur Centrum voor preventie en bestrijding Infectieziekten

4 november 2004

Prof. dr. R.A. (Roel) Coutinho is door de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de heer H. Hoogervorst met ingang van 1 februari 2005 benoemd tot directeur van het nieuwe centrum voor preventie en bestrijding van infectieziekten in oprichting, dat wordt gevestigd bij het RIVM in Bilthoven. De heer Coutinho is momenteel directeur van de GG & GD in Amsterdam en staat internationaal bekend als een autoriteit op het gebied van infectieziekten.

Het nieuwe Centrum, met als voorlopige naam Centrum Infectieziekten gaat een centrale, coördinerende rol spelen in de preventie en bestrijding van infectieziekten. Tijdens recente dreigingen van onder meer vogelpest en SARS is gebleken dat de huidige infectieziektebestrijding in Nederland nogal versnipperd is en versterking verdient. Ook de dreiging van bioterrorisme vraagt om een adequate aanpak met een centrale coördinatie. In het centrum komen beleid, bestrijding en wetenschap samen. Het Centrum Infectieziekten zal ook het aanspreekpunt vormen voor het Europese Centrum voor Infectieziekten (ECDC). De directeur generaal van het RIVM, dr. M. Sprenger is ingenomen met de benoeming en ziet deze als een belangrijke impuls voor het nieuwe Centrum.

De voorbereidingen voor het Centrum zijn op dit moment in volle gang. Een aantal onderdelen van het RIVM en het Bureau Landelijk Coördinatiestructuur Infectieziektebestrijding zullen in het nieuwe Centrum Infectieziekten opgaan. De organisaties die nu bezig zijn met de infectieziektebestrijding worden betrokken bij het traject naar de vorming van het Centrum. Er vindt overleg plaats over versterking van de relaties met de andere organisaties die altijd nauw betrokken zijn bij de bestrijding van infectieziekten. Uiterlijk september 2005 zal het centrum in zijn definitieve vorm functioneren.

meer informatie

Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, T:030-2749111, F:030-2742971