Gemeente Enkhuizen

Week 43: GGD Westfriesland start groot onderzoek gezondheid ouderen

De GGD Westfriesland start in november een grootschalig gezondheidsonderzoek onder ruim 6.500 inwoners van 55 jaar en ouder. Per gemeente benadert de GGD ongeveer 550 zelfstandig wonende ouderen met een vragenlijst. In West-Friesland is nog niet eerder zon groot gezondheidsonderzoek onder ouderen uitgevoerd.

In de vragenlijst komen diverse gezondheidsonderwerpen aan bod. Er zitten vragen in over ziekten, medicijngebruik, huisartsbezoek en lichamelijke beperkingen. De vragenlijst bevat ook vragen over onderwerpen die samenhangen met gezondheid, zoals voedingsgewoonten, beweeggedrag, woonomgeving en sociale contacten.

De ouderen die uitgenodigd worden om deel te nemen aan het onderzoek, trekt de GGD willekeurig uit de basisadministratie van de gemeenten. Deze ouderen ontvangen voorafgaand aan het onderzoek een brief met uitleg over het onderzoek. Binnen twee weken komt een medewerker van het Sociaal-Wetenschappelijk Bureau de vragenlijst langsbrengen. Met deze medewerker spreekt de oudere af wanneer de ingevulde vragenlijst wordt opgehaald. Op de vragenlijsten worden geen persoonsgegevens genoteerd; ze worden anoniem verwerkt.

De GGD Westfriesland verwacht dat de resultaten van het onderzoek rond de zomer van 2005 bekend zijn. Zij verspreidt deze resultaten onder alle gezondheidsorganisaties in de regio. De resultaten zijn in eerste instantie bedoeld voor de ontwikkeling en uitvoering van het gezondheidsbeleid van gemeenten. Ook andere organisaties kunnen de resultaten gebruiken voor hun beleid of activiteiten gericht op ouderen.

Datum laatst gewijzigd: 4/11/2004