Provincie Flevoland



Schaap Shipcare bouwt unieke loods

Stichting Woonzorgcentra Flevoland krijgt bijdrage

Flevoland aan kop in banengroei

"Provincie heeft zorgvuldig en correct gehandeld"

Iepen wijken voor veiligheid

De provincie gaat in de maand november twee van de drie bomenrijen langs de Dronterringweg kappen. De maatregel wordt genomen om de verkeersveiligheid langs deze weg te vergroten. De afgelopen 10 jaar hebben op de Dronterringweg 12 ernstige ongevallen plaatsgevonden met bomen, waarvan 4 met dodelijke afloop. De Dronterringweg geldt momenteel als de gevaarlijkste weg met bomen in de provincie Flevoland.

De huidige 3 bomenrijen zullen worden omgevormd tot één bomenrij aan weerszijden van de weg. De buitenste bomenrij aan de noordzijde blijft zolang mogelijk gehandhaafd, terwijl aan de zuidzijde achter het fietspad volgend jaar een nieuwe bomenrij wordt aangeplant. Hierdoor komen de bomen op een veel grotere afstand van de rijbaan te staan. De Dronterringweg wordt hierdoor veiliger.

De provincie baseert dit besluit op de beleidsnotitie zoals die begin dit jaar door Provinciale Staten is vastgesteld. In deze
beleidsnotitie is een aantal mogelijkheden opgesomd om de verkeersveiligheid in relatie tot beplanting te verbeteren.

De boombeplanting langs de Dronterringweg heeft veel last van iepziekte. Daardoor zijn er de afgelopen tijd al veel iepen gesneuveld en zijn er gaten in de laanbeplanting ontstaan. De verwachting is dat indien er nu niet tot een vervroegde kap zou worden overgaan, de bomen over een jaar of vijf gekapt zouden moeten worden. Het laanbeeld zou tegen die tijd ook dermate ernstig zijn aangetast dat een totale herbeplanting nodig zou zijn.

De werkzaamheden zullen op werkdagen tussen de ochtend en avondspitsuren worden uitgevoerd, waardoor het verkeer er zo min mogelijk hinder van ondervindt. De weg wordt tijdens de werkzaamheden niet afgesloten. Er kan wel enige vertraging optreden omdat het verkeer gereguleerd wordt met verkeerslichten. Ook het fietsverkeer kan enige vertraging oplopen.