Nederlandse Politiebond


Themadag "Wapenstilstand of Strijden?"

Gepubliceerd: zondag 05 december 2004.

foto: Léonie Trines

Ook dit jaar organiseerde het AVL weer een themadag voor de vrouwelijke NPB-leden. 51 vrouwen trotseerden de kou en waren aanwezig op 11 november 2004 in "Het Vechthuis" te Utrecht.

Allemaal heel toepasselijk. Gekozen was voor de 11e november, welke dag te boek staat als de dag van de Wapenstilstand. Velen beweren dat de vrouwen onderhand wel uitgestreden zijn na 25 jaar vakbondswerk door en voor vrouwen. Dat wilde het AVL wel eens polsen. Want ondanks dat de onderwerpen die de vrouwelijke gemoederen bezig houden al jaren geleden op de agenda stonden... het blijken nog steeds onderwerpen van gesprek, discussie en onderhandelingen te zijn. Wij vroegen de aanwezigen hun mening en visie. Althans, Gerda Dijksman, een vrouw van het eerste uur, was de dagvoorzitster. In de ochtend vertelde zij over die 25 jaren vakbondswerk door en voor vrouwen.
Na de lunch gingen de aanwezigen in drie groepen uiteen voor de verschillende workshops. Zo konden degenen die vorig jaar helaas niet meer geplaatst konden worden binnen de workshop Shindo, nu alsnog hun hartje ophalen. De anderen konden terecht bij "Management in Vechtkunst" (zie foto) of bij "Weerbaarheidstechnieken" (speciaal voor vrouwen in de administratieve functies binnen de Nederlandse politie. Aan het eind van de dag kwamen we plenair bijeen. Gerda Dijksman maakte de inventarisatie op: vakbondswerk voor en door vrouwen is nog steeds hard nodig. Ze verwoordde het heel mooi: "Het is hoog tijd om de bedden eens op te schudden".

De dagvoorzitster en de workshopleiders kregen een attentie uitgereikt en alle deelneemsters aan de dag kregen nog een speciaal vervaardigd "vakbondskrantje" mee als uitsmijter.

Zowel persoonlijk, als via de mail en telefoon zijn diverse positieve reacties ontvangen op deze dag, hetgeen de AVL-leden weer genoeg energie geeft om te gaan werken aan een themadag voor het jaar 2005. Reserveer alvast in je agenda: 10 november 2005 voor de volgende bijeenkomst, te organiseren door het AVL.

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 05 12 2004 NPB