DORCAS HULP NEDERLAND

Nationale Voedselactie: Dorcas zamelt voedsel in voor de armen

Persbericht 16 september 2004

Dorcas zamelt voedsel in voor de armen
Supermarkten in teken van voedselactie

Andijk - Op vrijdag 5 en zaterdag 6 november organiseert hulporganisatie Dorcas Hulp Nederland voor de negende keer de Nationale Voedselactie. De klanten in zo'n vijfhonderd supermarkten in Nederland zullen die dag worden gevraagd enkele producten extra te kopen voor de allerarmsten in Oost-Europa en zuidelijk Afrika. Van de ingezamelde producten, waaronder macaroni, cacao, rijst en blikgroente, werden vorig jaar 46.000 voedselpakketten ingezameld. In de loop van de winter werden die uitgedeeld aan bejaarden, gehandicapten, chronisch zieken en eenoudergezinnen in landen als Albanië, Moldavië, Rusland, Roemenië en Lesotho.

Oekraïne
Het Oekraïense dorpje Pallo, tegen de Slowaakse grens aan. Een paar zanderige, hobbelige straten. Achter een groen hek een vervallen huisje. Hier woont de oude Elisabeth, die via het Family Care-project van Dorcas wordt ondersteund en één van de ontvangers van een voedselpakket is. Zodra je een voet over de drempel zet komt een zware, misselijkmakende geur van verbrand hout je tegemoet. Na een paar keer met je ogen knipperen tegen de duisternis, onderscheid je een zwartgestookte kamer met slechts een bed en een tafel erin. Er komt nauwelijks zonlicht binnen. Op de grond zit een scharminkelig hondje. Aan de muur hangen een gebroken spiegel en een vergeeld portret van Elisabeth's zoon die op dit moment in de gevangenis zit. Als Elisabeth het voedselpakket in ontvangst neemt lopen er tranen over haar wangen. Niet alleen om het voedsel dat een welkome aanvulling is op haar veel te kleine pensioen. Ook het idee dat er mensen zijn die aan haar hebben gedacht ontroert haar.

Roemenië
Cluj Napoca, de derde stad van Roemenië. Achter een afbrokkelende stenen muur staat een huis met daarnaast een stenen schuurtje. In het schuurtje van vier bij drie meter wonen zeven kinderen met hun moeder en hun oma. Onbegrijpelijk dat hier negen mensen kunnen wonen. Het gebouwtje is grotendeels gevuld met een groot bed, dat tevens als bank dienst doet, een tafel en een kast. Aan het lage plafond hangt een peertje. Buiten staat een oude wasmachine onder een stuk plastic en in het gras ligt troep en een paar schoenen. Aan een waslijn wappert wat was. In de zomer slaapt een aantal van de kinderen in de buitenlucht, maar in de winter kan het wel dertig graden vriezen, zodat het schuurtje dan mudvol is. Dankzij ondersteuning van Dorcas kunnen de kinderen overdag naar school. Moeder werkt van vijf uur 's ochtends tot zeven uur 's avonds, maar verdient daar niet eens genoeg mee om fatsoenlijke woonruimte te vinden en haar gezin te onderhouden. Een voedselpakket is dan ook meer dan welkom in dit gezin.

Dorcas
Dorcas is een christelijke, internationale hulporganisatie die actief is in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. In samenwerking met lokale partners geeft Dorcas vier soorten hulp: noodhulp, structurele hulp, sociale hulp en financiële adoptie. Dorcas is sinds 1998 in het bezit van het CBF-keurmerk voor goede doelen. Dorcas werkt transparant, heeft geen beleggingen en een overhead van 15%.


---


--