Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

05/11/04 Prinses Màxima spreekt op parlementaire conferentie over economische zelfstandigheid van vrouwen

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden houdt vrijdag 5 november in de plenaire zaal van de Tweede Kamer te Den Haag een toespraak tijdens een conferentie over economische zelfstandigheid van vrouwen. De conferentie wordt georganiseerd door de Staten-Generaal en staat in het teken van gelijke rechten en kansen voor vrouwen en mannen binnen de Europese Unie. Aan de bijeenkomst wordt deelgenomen door parlementariërs uit de lidstaten van de Europese Unie en een vertegenwoordiging van het Europees Parlement.

Deze conferentie is één uit een reeks die ieder jaar in een ander land van de Europese Unie wordt gehouden. De Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal organiseren de bijeenkomst in het kader van het Nederlands Voorzitterschap van de Europese Unie. Zij wordt geopend door de Voorzitter van de Eerste Kamer, mevrouw Timmerman-Buck.

Sprekers zijn, naast de Prinses, mevrouw Janneke Plantenga (bijzonder hoogleraar sociaal-economische aspecten), mevrouw Lydia la Rivière-Zijdel (voorzitter van de European Women's Lobby), mevrouw Erna Hooghiemstra (directeur van de Nederlandse Gezinsraad) en mevrouw Philomena Essed (wetenschapper aan de Sociale Faculteit van Amsterdam). Er wordt onder meer gesproken over de huidige situatie op het gebied van de economische zelfstandigheid van vrouwen en de sociaal-economische positie van allochtone vrouwen in verschillende landen van de Europese Unie.