Universiteit van Tilburg

Creyghtons landschappen voeden het historisch besef

Fotoserie Slagvelden van Europa op Universiteit van Tilburg

Van vrijdag 5 november tot en met 24 december is tijdens werkdagen op de Universiteit van Tilburg de tentoonstelling Slagvelden van Europa te zien. Het is een serie fotos die kunstenaar L.J.A.D. Creyghton maakte op plekken in Frankrijk, België en Nederland die in de wereldoorlogen het toneel waren van bloedige strijd.

La Couloir de La Mort is de Franse benaming van de serie waar fotograaf L.J.A.D. Creyghton (Apeldoorn, 1954) sinds 1998 met tussenpozen aan werkt. Op werkreis in Engeland fotografeerde hij, ergens op de grens met Schotland, een heuvelachtig en glooiend landschap met wuivend graan en hier en daar een enkele boerderij. Later bleek hem dat op deze idyllische en zorgeloze plek de zwartste bladzijden uit de geschiedenis van Schotland werden geschreven. Flodden Battlefield was in 1513 een waar slagveld waarbij, volgens de overlevering, ruim 10.000 doden vielen.
Dat deed Creyghton met andere ogen naar dit uiterlijk zo vredige landschap kijken, en het werd de opmaat tot de idee om landschappen vast te leggen met een geschiedenis, landschappen met namen die zich in ons collectieve geheugen bevinden. De serie fotos die werkenderwijs ontstond kreeg de naam Le couloir de la mort, wandelgang van de dood. Zo heet een smal landweggetje tussen bloeiende velden met klaprozen dat loopt van Chambois naar Trun (Frankrijk). Lieflijk, maar ook het landschap waardoor de Duitsers aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zich terugtrokken, gedwongen door de geallieerden. De landschappen van Creyghton hebben de geschiedenis van Europa tot onderwerp, zonder dat dat onmiddellijk zichtbaar is. De kennis die we hebben van de geschiedenis verleent deze ogenschijnlijk fraaie panoramas van een diepere betekenis. Het zijn landschappen die, zo zou je kunnen zeggen, ons historisch besef voeden. De eerste resultaten van deze serie in wording werden eind 2002 tentoongesteld in het kader van het symposium Het verlies van de onschuld dat georganiseerd werd door de Universiteit van Tilburg. Nu vormt een selectie uit de serie een tentoonstelling van tien werken op groot formaat die op dezelfde universiteit plaatsvindt in het kader van de manifestatie Tilburg ontmoet Europa.
De tentoonstelling is ingericht rond de aula van de Universiteit van Tilburg, in gebouw A. De expositie is alleen te bezoeken tijdens werkdagen (8.00-18.00) De Universiteit van Tilburg legt zich in haar kunst- en expositiebeleid toe op hedendaagse fotografie. De collectie bevat werk van onder meer Jan Dibbets, L.J.A.D. Creyghton, Martin Parr, Margriet Smulders en Paul Bogaers.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichter drs. Pieter Siebers (013 466 2004, P.H.C.Siebers@uvt.nl). Fotobestanden (300 dpi) ten behoeve van een publicatie in media zijn te vinden op de openingspagina (link persinfo) bij www.creyghton.com. Dit fotomateriaal is voor/tijdens de tentoonstelling rechtenvrij te gebruiken ten behoeve van publicitaire doeleinden mits met de vermelding:
Copyright fotografie: L.J.A.D. Creyghton + titel en jaartal Laatst gewijzigd: dinsdag 26 oktober 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: P.H.C.Siebers