Gemeente Roermond

Plaatsnaamborden voor Maasniel, Leeuwen en Aan de Rijksweg

De kern van Maasniel De historische kernen Maasniel en Leeuwen krijgen na 45 jaar eindelijk een officieel naambord. Ook Aan de Rijksweg krijgt de eigen naamborden terug. Op vrijdagmiddag 5 november wordt het eerste bord door wethouder Gerard IJff geplaatst op de Wilhelminalaan in Maasniel. Dit gebeurt in aanwezigheid van de sponsoren en enkele leden van het gemeentebestuur.

Geschiedenis

Op 1 augustus 1959 annexeerde Roermond de toenmalige Gemeente Maasniel. De bestaande kernen Leeuwen en Maasniel zijn op dat moment direct toegevoegd aan de bebouwde kom van Roermond. Dit tot ongenoegen van de bewoners van beide kernen. Met het wegnemen van de borden Leeuwen en Maasniel werd immers een deel van hun identiteit ontnomen.
25 Jaar later hebben drie Maasnielder ondernemers, tegen de zin van het toenmalige gemeentebestuur in, op eigen initiatief borden Maasniel geplaatst.

Plaatsnaamborden

Tegenwoordig wordt meer waarde gehecht aan de eigen identiteit van gemeenschappen. Toen raadslid Bert Achten het initiatief nam om de historische kernen Maasniel, Leeuwen en Aan de Rijksweg een eigen naambord te geven kon hij op de volle medewerking van het college rekenen. Wel gaf het college aan dat de naamborden alleen geplaatst kunnen worden wanneer de eigen gemeenschap hiervoor de kosten draagt. Dit laatste bleek geen probleem te zijn, veel Maasnielders zochten zélf contact met de gemeente om een bord te sponsoren. Na 45 jaar krijgen Maasniel en Leeuwen dan eindelijk de verlangde erkenning voor de eigen identiteit. Uiteraard worden de naamborden, geheel in lijn met de borden Roermond / Remunj, zowel in het Nederlands als in het Limburgs uitgevoerd.

Sponsoren

De naamborden zijn gefinancierd door de volgende ondernemers en particulieren uit Roermond: Peter Brouwers Autoschade, Kappa Roermond Papier, Tom Loven Aannemingsbedrijf, tandarts Hamans, oud-wethouder Fons Even, de Aad Prinse van de Katers oet Neel en de stichting Veldeke Krink Remunj.
Alle sponsoren en enkele leden van het gemeentebestuur zijn uitgenodigd om bij de plaatsing van het eerste bord aanwezig te zijn. Dit zal plaatsvinden op vrijdag 5 november om 16:45 uur op de Wilhelminalaan t.h.v. de Broekhin-Zuid in Maasniel.

Publicatiedatum: 29.10.2004 Bijgewerkt: 29.10.2004