Politie Zuid-Holland-Zuid

Politie geeft voorlichting aan fietsende jeugd

29-10-2004

DORDRECHT/ 'S-GRAVENDEEL - De Politie Zuid-Holland-Zuid en 3VO gaan schoolgaande jeugd voorlichten over gevaarlijk fietsgedrag. Op 5 november komt op de Vierlinghstraat op bedrijventerrein Amstelwijck van 07.00 tot 09.00 uur een vrachtwagen te staan waarin jongeren zelf kunnen zien wat een chauffeur ziet, en vooral níet ziet. Op die dag zal de politie ook alle fietsen op hun technische staat controleren. Wordt onveilig gedrag en/of een technisch gebrek geconstateerd, dan volgt deze ene keer geen bekeuring, maar een waarschuwing en een verwijzing naar een fietsenmaker die ter plaatse het gebrek zal verhelpen.

De aanleiding voor deze voorlichtingsactie zijn klachten en zorgen van ondernemers op het bedrijventerrein Amstelwijck. Sinds de nieuwe fietsbrug over de autosnelweg A16 open is, rijden veel jeugdige fietsers door het bedrijventerrein van en naar de fietsbrug als ze naar/van school rijden. Op het bedrijventerrein ontstaan daarbij gevaarlijke situaties, doordat de jongeren zich niet altijd als de braafste weggebruikers gedragen. Vooral vrachtwagenchauffeurs zijn bang voor een aanrijding.

Het voortgezet onderwijs in Dordrecht wordt voorafgaand aan de actie geïnformeerd zodat de schoolleiding weet dat leerlingen eventueel later op school komen. Vóór en ná de voorlichtingsactie van 5 november zal de politie blijven controleren op onder andere verlichting en onveilig verkeersgedrag, waarbij het niet bij waarschuwen zal blijven.