Gemeente Meerssen


Algemene persberichten

Persbericht van maandag 1 november 2004

Feestelijke openingsweek met tal van activiteiten: Stella Maris College en Bibliotheek Meerssen
voortaan onder één schitterend nieuw dak!

Op vrijdag 5 november 2004 is het zover. Een uniek project wordt afgerond: de nieuwe Bibliotheek Meerssen en de unilocatie van het Stella Maris College zijn klaar! Voor het oog van een groot aantal genodigden zal deputé mevrouw Odile Wolfs om ca. 15.00 uur de openingshandeling verrichten. Daarmee geeft ze tevens het startsein voor een feestelijke openingsweek, met tal van activiteiten (zie bijlage).

Bundeling van krachten. Enkele jaren geleden bleek dat bibliotheek en scholengemeenschap ongeveer dezelfde doelen nastreefden: het Stella Maris College had uitgebreidere mediatheek- en studiefaciliteiten nodig en ruimte voor zowel Junior als Senior College. De tot voor kort aan de Markt gehuisveste bibliotheek was dringend aan uitbreiding toe en wilde haar bezoekers bovendien meer faciliteiten bieden. In samenspraak met het gemeentebestuur hebben scholengemeenschap en bibliotheek elkaar gevonden en de krachten gebundeld. Door de combinatie van schoolmediatheek en bibliotheek is een uitgebreide servicebibliotheek ontstaan met (digitale) toegang tot tal van andere informatiebronnen.Bovendien zullen hier voortaan allerlei sociaal culturele activiteiten plaatsvinden, zoals lezingen en exposities (Geulgalerie).

Renovatie en nieuwbouw. Het bestaande gebouwencomplex van het Stella Maris College aan de Parallelweg is totaal gerenoveerd en uitgebreid met 2.700 m2 nieuwbouw. Ruim 900 m2 hiervan is bestemd voor Bibliotheek Meerssen en schoolmediatheek. In het overige deel van de nieuwbouw is het Junior College ondergebracht (tot voor gevestigd aan de Proost de Beaufortstraat). De ca. 1.200 leerlingen van junior college en senior college zijn dus voortaan onder één dak gehuisvest.

Stijlvolle metamorfose. De voorzijde van het gebouw heeft een ware metamorfose ondergaan. Architectenbureau Duijsens & Meyer Viol uit Kerkrade heeft gezorgd voor een totaal andere, stijlvolle uitstraling. Met de nieuwe, in mergel vormgegeven voorgevel past het gebouw perfect in het omgevingsbeeld. Ook het omliggende terrein is op aantrekkelijke wijze heringericht.

Bijlage

Programma

Reünie oud-leerlingen
Op zaterdag 6 november 2004 is er vanaf 20.30 uur een grote oud-leerlingenreünie van het Stella Maris College Meerssen-Valkenburg en de Stella Maris MMS Maastricht.

Open Huis
Op zondag 7 november 2004 houden Bibliotheek Meerssen en Stella Maris College open huis. Van 11.30-18.00 uur kunt u het prachtig vernieuwde gebouw bezichtigen. Voor de allerkleinsten is er om 12.00 uur een poppen- en speltheater in de jeugdbibliotheek. Om 13.00, 15.00 en 16.00 uur is er een 'Café Chantant', waarbij artiesten, leerlingen en oud-leerlingen voor u optreden. Om 14.00 uur kunnen jong en oud genieten van verhalenverteller De Bolhoed. Iedereen is van harte welkom ! ! !

Literaire avond en boekenbal
Op vrijdag 12 november vertelt schrijver Leo Pleysier vanaf 19.30 uur over zijn werk. Om 21.30 uur start het boekenbal met medewerking van 'The Eyes' en dichter Quirien van Haelen.

Exposities
Ter gelegenheid van de feestelijke opening worden er twee exposities gehouden. Kunstenares en oud-leerlinge Claudia Volders stelt haar werken tentoon in de Geulgalerie. De Heemkundevereniging Meerssen verzorgt een expositie over de bibliotheek 'Vroeger en Nu'.

Voor uitgebreide informatie zie ook:
www.bibliotheek-limburg.nl
www.stellamariscollege.nl

Of deze website: klik hier.