Gemeente Eemsmond


Opening steunpunt Roodeschool
dinsdag 2 november 2004

Wethouder Rein Eisinga opent vrijdag 5 november om 10.00 uur officieel het steunpunt voor ouderen in Roodeschool. Vanaf dinsdag 9 november is het steunpunt elke dinsdag- en donderdagochtend geopend tussen 10.00 uur en 12.00 uur. Ouderen uit Roodeschool en omgeving kunnen dan binnenlopen voor een kopje koffie en/of informatie of advies over mogelijke voorzieningen.

Tijdens de openingstijden van het steunpunt zijn in ieder geval vrijwilligers aanwezig. Zij dragen zorg voor de dagelijkse gang van zaken in het steunpunt en zijn getraind om informatie en advies te geven. De ouderenadviseur is eenmaal per week aanwezig en thuiszorg Groningen houdt eenmaal per maand spreekuur in het steunpunt. Daarnaast zijn met de overige relevante organisaties (woningbouwcorporaties en gemeente) afspraken gemaakt over vaste contactpersonen voor vragen van de vrijwilligers. Naast de inloopochtenden worden ook informatie- en voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd. De thema's worden bepaald op basis van de vragen van de bezoekers.

Werkgroep steunpunt Roodeschool
Het steunpunt Roodeschool is het resultaat van de werkzaamheden van de werkgroep Steunpunt Roodeschool. Deze werkgroep is in opdracht van de gemeente Eemsmond opgericht en bestaat uit afgevaardigden van ouderen- en belangenorganisaties uit Roodeschool en omgeving. Thuiszorg Groningen, het provinciaal ondersteuningsinstituut CMO Groningen en de gemeente maken ook onderdeel uit van de werkgroep.

Behoefte aan koffie en advies
De werkgroep is begonnen met het organiseren van een zeer goed bezochte informatiemiddag voor de inwoners van Roodeschool. Hier is de behoefte gepeild van inwoners over de invulling van het dienstenniveau van het steunpunt. Bewoners gaven aan dat zij een steunpunt wilden waar zij enerzijds terechtkunnen voor een kopje koffie en anderzijds voor informatie en advies over mogelijke voorzieningen. Dit betreft onder andere het aanbod van de thuiszorg, gemeentelijke regelingen of informatie over woonvoorzieningen.

Momenteel worden op diverse plaatsen in de provincie steunpunten of steunstees opgericht. Het doel van deze initiatieven is om in dorpen waar geen uitgebreid voorzieningenniveau bestaat, ouderen te ondersteunen zodat zij in staat worden gesteld langer zelfstandig te wonen.