Universiteit van Tilburg

Oratie Wolfgang Schön (Anton Philips leerstoel)

Belastingconcurrentie

Op vrijdag 5 november om 16.15 uur zal prof. dr. Wolfgang Schön in zijn oratie aandacht schenken aan het fenomeen belastingconcurrentie. Schön is per 1 september houder van de Anton Philips leerstoel. Deze wordt gefinancierd door het Anton Philips Fund, dat gelieerd is aan het Center for Company Law van de Universiteit van Tilburg. Na de hoogleraren Bebchuck, Hopt en Kraakman is Schön de vierde wetenschapper die deze prestigieuze leerstoel bekleedt.

Wolfgang Schön is als directeur verbonden aan het fameuze Max Planck Instituut te München, waar hij een onderzoeksinstituut op het terrein van het belasting- en vennootschapsrecht leidt. In zijn oratie Playing Different Games? Regulatory Competition in Tax and Company Law Compared, besteedt hij aandacht aan de hevige concurrentiestrijd die thans binnen en buiten de Europese Unie woedt op de terreinen van het belasting- en vennootschapsrecht. De recente discussies over de verlaging van het vennootschapsbelastingtarief in Nederland en de vrees voor een rat race to the bottom waarbij het Nederlandse belasting- en vennootschapsrechtelijke klimaat niet meer aantrekkelijk zou zijn voor het (internationale) bedrijfsleven, zijn hier uitdrukkingsvormen van.

Voorafgaand aan de oratie van Wolfgang Schön organiseert het Center for Company Law een internationaal symposium over Real seat transfer and reincorporation in the EU. Hierbij komen zowel vennootschapsrechtelijke en fiscale aspecten van zetelverplaatsingen en reorganisaties van vennootschappen aan de orde. Daarbij wordt niet alleen ingegaan op de positie van verschillende Europese landen, maar ook op Amerikaanse aspecten; dit alles in rechtsvergelijkend perspectief. Ook zal aandacht worden besteed aan de invloed van het Europese recht.

Noot voor de pers
Het volledige programma is te vinden op de website http://www.tilburguniversity.nl/faculties/frw/research/schoordijk/ccl/ congres2004.pdf.
Meer informatie over het congres en de oratie kan worden verkregen bij mevrouw mr. Debbie van Gils (tel. 013-4662837; d.a.vangils@uvt.nl). Inhoudelijke informatie over het congres kan worden verkregen bij prof. dr. Peter Essers ( 013-466 8132/2412; p.h.j.essers@uvt.nl) en bij prof. dr. Theo Raaijmakers (013-466 8111/2281; theo.raaijmakers@uvt.nl)
Laatst gewijzigd: dinsdag 02 november 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: P.H.C.Siebers