WEEK VAN DE CHRONISCH ZIEKEN

Gemeente heeft grote invloed op leven van chronisch zieken

De gemeente speelt een steeds grotere rol in het leven van chronisch zieken. Daarom praten patiënten en gehandicapten tijdens de Week van de Chronisch Zieken van 5-11 november met wethouders over wat er mis is, en waar behoefte aan is. Lokale patiëntenorganisaties, maar ook wethouders zelf hebben het initiatief genomen tot het gesprek. Het doel is de beste oplossingen te vinden voor problemen zoals ontbrekende of niet goed functionerende voorzieningen, woningaanpassing, deelname aan sport en cultuur, obstakels op straat, de toegang tot gebouwen en het openbaar vervoer. Afspraken zullen gemaakt worden over hoe en op welke termijn de wethouder zoveel mogelijk van deze problemen zal oplossen. Gesprekken vinden plaats in Alphen aan den Rijn, Zevenaar, Boxmeer, Kerkrade en Den Bosch.

De gemeente is verantwoordelijk voor het voorkomen en oplossen van sociale problemen. Zo heeft de gemeente belangrijke taken op het gebied van ambulante verslavingszorg, de maatschappelijke opvang, het algemeen maatschappelijk werk, en het welzijnswerk. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet Voorzieningen Gehandicapten WVG, waaronder woningaanpassingen. De gemeente heeft ook de taak een gezonde omgeving te scheppen en is verantwoordelijk voor de jeugdgezondheidszorg.

In de nabije toekomst gaan gemeenten een nog grotere rol spelen in het leven van chronisch zieken en gehandicapten. De in voorbereiding zijnde Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) maakt een onderscheid tussen zorg en maatschappelijke ondersteuning. Onder zorg valt voortaan enkel nog verpleging en verzorging van ernstig en chronisch zieken, dementerenden, zwaar gehandicapten en chronisch psychiatrische patiënten. Dit blijft een door de rijksoverheid verzekerd recht. Onder maatschappelijke ondersteuning valt alles wat mensen helpt deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer, zoals huishoudelijke hulp, welzijnsvoorzieningen, woningaanpassing en hulpmiddelen voor gehandicapten..


---


---