Ingezonden persbericht


Blue Polar en Mattic Software zegevieren met eigen toolset in de RAD Race 2004

Twee Nederlandse teams wonnen ex aequo de RAD Race (www.radrace.org), een jaarlijkse programmeerwedstrijd die dit jaar in Hasselt, België plaatsvond.

De RAD Race is een jaarlijks terugkerende wedstrijd voor developmentteams. Ze moeten daarbij binnen twee werkdagen een bedrijfsapplicatie realiseren met een toolset naar keuze. Opvallend is dat beide winnende teams een 5GL-omgeving gebruikten die ze zelf hebben ontwikkeld.

De winnaars waren ploegen van Blue Polar en Mattic Software. Mattic Software programmeerde met behulp van de Delphi programmeertaal van Borland en met een eigen uitbreiding daarop, Cathedron. Blue Polar ontwikkelde zelf een gelijknamige Web application server. De auteurs van deze omgeving namen zelf deel aan de Rad Race.

Prof. Carlos De Backer van de Universiteit van Antwerpen en juryvoorzitter, was onder de indruk van de bereikte resultaten. "Ik had niet verwacht dat men in twee dagen zover zou kunnen komen. De winnaars hebben aangetoond zowel in het analytische deel als bij het bouwen van de applicatie de vraagstelling goed te doorgronden. Ze leverden een stabiele, bruikbare applicatie op, met de juiste focus op de belangrijkste bedrijfsprocessen."

Van Nederlandse en Belgische teams die hebben ingetekend voor de wedstrijd, die plaatsvond op 29 en 30 oktober op de hogeschool van Hasselt, hebben er vijf de eindstreep gehaald. Naast de winnaar waren dat Radventure, Pulse en EdCubed. Zij hebben een applicatie gerealiseerd in opdracht van een fictieve autofabrikant die een registratiesysteem voor garanties zocht. De tweekoppige teams kregen een twintigtal functionaliteiten voorgelegd om binnen 16 uur te realiseren.

De RAD Race is de enige programmeerwedstrijd in zijn soort, omdat de deelnemers een realistische bedrijfsapplicatie moeten opleveren binnen een zeer korte tijd. De jury beoordeelt de probleemanalyse, de juistheid van de bedrijfsregels, de gebruiksvriendelijkheid van schermen en reports, de flexibiliteit en toekomstgerichtheid van de architectuur.

De RAD Race (RAD staat voor Rapid Application Development) is een wedstrijd die voor het eerst in 1995 werd gehouden. De editie 2004 vond plaats in het ICT Centrum van de Provinciale Hogeschool Limburg in Hasselt, op vrijdag 29 en zaterdag 30 november. Initiatiefnemer Ivan Verborgh gaf na afloop aan dat hij met IDC Benelux zal gaan samenwerken bij de verdere uitbouw van de wedstrijd in 2005. De wedstrijd is gestart als een initiatief van het Belgische computervakblad CM Corporate.