Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

5 november 2004

Kok-rapport erkent milieu als kans

Staatssecretaris Van Geel, de voorzitter van de Europese milieuministers, is verheugd dat het Kok-rapport de boodschap heeft overgenomen dat eco-efficiente innovaties de Europese concurrentiekracht kunnen versterken. Van Geel: 'Ik ben zeer tevreden dat het Kok-rapport de aanbevelingen van 25 milieuministers heeft overgenomen. We moeten er nu alles aan doen om deze kansen zoveel mogelijk te benutten. Ik hoop dat nu ook de regeringsleiders de 'Clean Clever Competitive boodschap' zullen onderschrijven tijdens hun aanstaande Voorjaarstop.'

Het Kok-rapport erkent dat milieu-innovaties goed zijn voor de economie en werkgelegenheid. Zij dragen bij aan de Lissabondoelstelling om de Europese Unie in 2010 de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie ter wereld te laten zijn. Daarmee neemt het rapport Kok de aanbevelingen van de milieuministers over, aangenomen tijdens de laatste milieuraad. De aanbevelingen zijn gebaseerd op de conclusies van de informele milieuraad van 16-18 juli in Maastricht. Onder leiding van staatssecretaris Van Geel waren daar conclusies aangenomen over het centrale milieuthema van het voorzitterschap: milieu als kans.

Om de kansen volledig te benutten hebben de milieuministers opgeroepen tot gezamenlijke actie met het bedrijfsleven. Van Geel wil daarom nog voor het einde van zijn voorzitterschap samen met de Europese Commissie een partnerschap met het bedrijfsleven sluiten. Het internationale bedrijfsleven, de World Business Council for Sustainable Development, heeft hier al enthousiast op gereageerd.

Door het gebruik van innovaties, die leiden tot minder energie- en grondstoffengebruik, zijn Europese bedrijven minder afhankelijk van import en besparen zij kosten. Met duurzame innovatieve producten kunnen bovendien nieuwe markten worden gecreëerd. Om milieu-innovaties te stimuleren zijn gunstige fiscale maatregelen nodig, zoals een Europees systeem voor groen beleggen en moeten milieuonvriendelijke subsidies worden afgeschaft. Deze maatregelen heeft Kok ook in zijn rapport opgenomen.

Volgens Van Geel is het van groot belang dat de overheid het goede voorbeeld geeft. De overheid is een belangrijke marktpartij, die via haar inkoopbeleid nieuwe, milieuvriendelijke innovaties kan stimuleren. De staatssecretaris vindt dat uiterlijk in 2010 de overheid minstens de helft van de aanbestedingen groen moet inkopen. Door het inkopen van groene producten, zoals energiezuinige computers, kringlooppapier, duurzaam geproduceerd hout en groene stroom, kan een geweldige impuls worden gegeven aan milieuvriendelijke innovaties.

Het Kok-rapport adviseert de Europese regeringsleiders hoe de Lissabondoelstellingen het beste kunnen worden bereikt. Volgens deze doelstellingen moet de Europese Unie uiterlijk in 2010 de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie ter wereld zijn. Op de Voorjaarstop in 2005 evalueren de Europese regeringsleiders voor de eerste keer deze Lissabondoelen.

Meer informatie:

Het Kok-rapport is te vinden op http://europa.eu.int/comm/lisbon_strategy/index_en.html

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18778 )