Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nationale CoolBrands-verkiezing:

Apple verkozen tot meest coole merk van Nederland

Amsterdam, 5 november 2004 Apple is de grote winnaar geworden van de eerste CoolBrands©-verkiezing in Nederland. Deze verkiezing is een initiatief van CoolBrands Nederland en heeft tot doel inzicht te geven in de merken die op dit moment in Nederland als cool worden ervaren. Ruim 25.000 mensen brachten in de periode mei tot en met september hun stem uit in deze verkiezing. Apple veroverde dus de eerste plaats in het overall klassement en was bovendien met iPod met een tweede merk vertegenwoordigd in de top drie. Google scoorde een tweede plaats. Daarmee wordt de top van het klassement opvallend gedomineerd door technische merken. De overall top tien ziet er als volgt uit:


1. Apple

2. Google

3. iPod

4. Mini

5. Diesel

6. Coca-Cola

7. Absolut Vodka

8. Canon Ixus

9. MSN Messenger

10. Orange

De overall top tien is een gewogen gemiddelde van de publieksverkiezing, de voorkeur van de CoolCouncil met marketing professionals, een studentenpanel en de mening van de zogenaamde Coolhunters (trendwatchers) onder leiding van professor Carl Rohde.

VERSCHILLEN
Opvallende verschillen waren er in de publieksverkiezing tussen mannen en vrouwen. Bij de mannen scoorden Google, iPod, Coca-Cola en Apple de hoogste ogen. Terwijl MSN Messenger, Coca-Cola, Ikea en Hotmail in de top van het klassement bij de vrouwen te vinden waren. MSN Messenger, Coca-Cola, Hotmail en Diesel waren de favorieten van de jongeren tot 19 jaar. Opvallend zijn de hoge scores voor de categorieën media, telecom en electronica. De merken in verzorging, parfums en mode zijn duidelijk minder cool-gevoelig .

VERVOLG
Met deze eerste CoolBrands-verkiezing is de start van een nieuwe traditie ingezet. Begin 2005 staat de start van de tweede editie gepland, die dan bovendien een internationaal karakter zal hebben. In 2005 zal het publiek zich namelijk in 15 Europese landen buigen over de vraag wie dan het meest coole merk is. Vanaf 8 december is het CoolBrands boek met een beschrijving van een aantal van de coolste merken van Nederland, verkrijgbaar in de betere boekhandel en via info@coolbrands.org.


---