TNO

Straling van gsm's nauwkeurig te meten

05-11-2004 - Er is een nieuwe methode beschikbaar om zeer nauwkeurig te meten hoeveel straling mobiele telefoons produceren.

Regelmatig verschijnen er berichten in de media over de eventuele risico's van de straling van gsm's (mobiele telefoons) voor de volksgezondheid. Hoewel voor eventuele gevaren tot nu toe nog geen sluitend wetenschappelijk bewijs is gevonden, is de straling uit gsm's wel aan wettelijke limieten gebonden. De hoeveelheid straling die een beller ontvangt wordt met SAR ('Specific Absorbtion Rate') aangeduid. Sinds kort beschikt TNO EPS BV over een methode om de SAR nauwkeurig te bepalen. Hiermee kan overigens niet alleen van gsm's, maar ook van andere draagbare apparatuur met antennes (bijvoorbeeld apparatuur voor draadloos internetten (WLAN)) worden vastgesteld of deze aan de stralingsnormen voldoet.
Voor het meten van de straling die bij het oor op het menselijk hoofd afkomt, wordt gebruik gemaakt van een kunsthoofd, met daarin een speciale vloeistof die, net als hersenen, veel water bevat. Een high tech robot beweegt een minuscule antenne rond in het hoofd, en zo wordt millimeter voor millimeter de SAR bepaald.

Nieuwsredactie, TNO

TNO Electronic Products & Services (EPS) B.V.

Contactpersoon

Jaap Schuurmans

TNO Electronic Products & Services (EPS) B.V.

T 0594 505 005

schuurmans@eps.tno.nl