Gemeente Zaanstad

Zaanse islamitische organisaties overleggen met burgemeester H. Kombrink

vrijdag 5 november 2004

´Permanente dialoog is nodig´

Vanmiddag zijn vertegenwoordigers van zo´n 20 Zaanse organisaties op het gemeentehuis van Zaanstad bijeen geweest. Op uitnodiging van waarnemend burgemeester H. Kombrink spraken zij over de gevoelens die leven in de Zaanse islamitische gemeenschap als gevolg van de moord op Theo van Gogh. Er waren circa 40 mensen aanwezig.

Alle organisaties hebben hun afschuw uitgesproken over de moord. Dit mag niet gebeuren, zeggen zij. De vrijheid van meningsuiting en respect voor het leven zijn fundamentele waarden in de Nederlandse samenleving die voor iedereen gelden. Geweld is niet de manier waarop wij samen moeten leven.

Waarnemend burgemeester H. Kombrink gaf aan dat we ervoor moeten waken, dat gebeurtenissen als die van afgelopen dinsdag tot een actie-reactie gaan leiden. Bevolkingsgroepen moeten niet tegenover elkaar gaan staan. Het mag niet zo zijn dat mensen als groep worden aangesproken over het gedrag van individuen.

Een ieder heeft recht op bescherming. Tegelijkertijd, aldus de burgemeester, moeten wij alert zijn op signalen over mogelijke agressie en geweld, ook binnen de eigen groep. Het behoort tot ieders burgerplicht om hiervoor waakzaam te zijn en dreiging te melden.

Diverse aanwezigen gaven aan dat de toon die door sommigen gebruikt wordt, te scherp is. Vaak voelen moslims zich beledigd en gekwetst door uitlatingen in de media over hun geloof. Waar ligt dan de grens tussen vrije meningsuiting en discriminatie?

De overheid zou er daarnaast voor moeten zorgen dat met name jongeren voldoende perspectief hebben in de samenleving. Te vaak lopen zij aan tegen discriminatie en tegenwerking, bijvoorbeeld bij het zoeken naar banen en stageplaatsen, ook in Zaanstad.

Bijeenkomsten als deze zijn erg nuttig, aldus alle aanwezigen. Echter, niet alleen na nare gebeurtenissen maar ook op andere momenten moet meer communicatie tussen organisaties, gemeente en inwoners plaatsvinden. En dan zowel met allochtonen als autochtonen. Alleen een permanente dialoog kan voorkomen dat we van elkaar vervreemden.

Wethouder R. Linnekamp (coördinatie minderheden) heeft aangekondigd dat er binnenkort weer een ´Regenboogoverleg´ plaatsvindt, een bestaand platform waarin Zaanse allochtonenorganisaties en gemeente met elkaar om tafel zitten. De aanwezigen lieten weten ook behoefte te hebben om snel weer bijeen te komen om verder te praten over het thema van vandaag; anderhalf uur was eigenlijk te kort. Burgemeester Kombrink heeft voorgesteld om vlak nadat de ramadan is afgelopen, een bijeenkomst te beleggen die gezamenlijk met de organisaties wordt georganiseerd. Ook autochtone Zaanse organisaties en personen worden hierbij betrokken.