Algemeen Verbond Bouwbedrijf


Nieuwsbericht

Vergrijzing bouwpersoneel steeds groter probleem

Bouwondernemers zien de vergrijzing van het personeel als één van de belangrijkste trends waar bedrijven in de nabije toekomst rekening mee zullen moeten houden. De uitstroom van ouder personeel zal leiden tot een toename van moeilijk vervulbare functies, zo verwacht men. Verder treden bouwbedrijven langzaam maar zeker steeds meer buiten de regionale markt en worden totaaloplossingen zoals onderhoudscontracten steeds belangrijker. Dit blijkt uit onderzoek verricht in opdracht van RRBouw, de researchstichting van BouwNed. De resultaten van het onderzoek zijn verwerkt in het rapport Herziening toekomstscenarios bouwbedrijf, dat onlangs is verschenen.

Het onderzoek is een vervolg op een eerdere meting uit 1998. In opdracht van RRBouw heeft de Universiteit Nyenrode onderzocht wat volgens het grote en middelgrote bouwbedrijf de belangrijkste trends en ontwikkelingen zijn in de sector. Aan de hand van literatuuronderzoek, interviews en een paneldiscussie met specialisten uit de branche zijn in totaal 26 trends geformuleerd. Vervolgens zijn deze trends aan bouwondernemers voorgelegd en is gevraagd aan te geven welke trends zij het meest van invloed achten op hun onderneming. In het rapport worden de resultaten van de twee onderzoeken vergeleken en wordt geanalyseerd of de strategische keuzes die zijn gemaakt ook passen in de context van het in 1998 geschreven rapport. Volgens de onderzoekers zijn trends in de bouwsector langdurig van aard en is de bouwomgeving in structurele termen nauwelijks veranderd sinds 1998. De trends die toen zijn voorspeld, zijn grotendeels uitgekomen en de verwachting is dat deze zich zullen doorzetten naar de nabije toekomst. Een voorbeeld hiervan is de verdergaande industrialisatie van de bouwproductie (prefabricaten). In de rangorde van de trends zijn echter wel verschillen waar te nemen. De opvallendste verschuiving betreft het probleem van de vergrijzing van het personeel. Werd deze trend in het eerdere onderzoek nog als zeventiende genoemd in volgorde van belangrijkheid, in 2003 scoorde de vergrijzing een vierde plaats. De onderzoekers noemen het opmerkelijk dat deze trend zo hoog scoort in de huidige laagconjunctuur en voorspellen dat dit probleem nog meer kan gaan spelen als de conjunctuur aantrekt.
Een andere opvallende verschuiving is er voor de trend de regionale markt blijft belangrijk voor de concurrentiepositie. Deze trend stond in 1998 nog op de tweede plaats en is nu pas als zevende genoemd. Langzaamaan is er een kentering waarneembaar van focus op de lokale en regionale markt richting (inter-)nationale markten. De regionale positie blijft echter belangrijk en de trend tot globalisering wordt niet op korte termijn verwacht.
De derde trendverschuiving die opvalt heeft te maken met een verdere toename van totaaloplossingen zoals onderhoudscontracten (van 19 naar 10). Deze trend is sterk verbonden met de ontwikkeling van markt- en klantgericht werken en wordt ook gevoed door de huidige trend tot schaalvergroting.

De top vijf van belangrijkste trends na 2003 luidt als volgt:
1 (1) verdere toename klant- en marktgericht werken
2 (5) verdere toename van belang van bouwprocesmanagement
3 (7) ruimere toepassing informatietechnologie
4 (14)vergrijzing personeelsbestand leidt tot toename moeilijk vervulbare functies

5 (8) hoofdverantwoordelijkheid hangt af van welke partij financiële risicos neemt en welke partij de technische- en organisatorische knowhow heeft.

Door de trends te koppelen aan macro-economische omgevingsfactoren is de bouw verder geanalyseerd. De koppeling laat duidelijk zien dat trends in de bouw zich aan de hand van de omgevingsfactoren goed laten voorspellen. Daarbij beïnvloeden de factoren markt en demografie de verwachte trends het meest.
De diversiteit aan keuzes en maatregelen, in combinatie met de conjuncturele verandering, maakt het nauwelijks mogelijk om aan te tonen welke strategie succesvol is gebleken. Bovendien kan een strategie voor het ene bedrijf wel succesvol zijn en voor het andere niet. Bedrijfsspecifieke omstandigheden spelen hierbij immers een doorslaggevende rol. Juist op dit terrein is nog veel onderzoek nodig, aldus de onderzoekers.

Bron
Bouwned