Gemeente Zwolle

Kwaliteit peuterwerk in Zwolle in 2005 gehandhaafd

De kwaliteit van het peuterspeelzaalwerk blijft in 2005 op hetzelfde niveau als voorgaande jaren. Dat heeft het College van BenW dinsdag 2 november 2004 besloten. Door het wegvallen van gesubsidieerde banen dreigde er een zodanig groot exploitatietekort, dat het peuterspeelzaalwerk niet meer op de huidige wijze kon worden voortgezet. Met het beschikbaar stellen van een bedrag van maximaal ¤ 187.000,- voor het inzetten van betaalde groepshulpen zorgt de gemeente dat de ontwikkeling van peuters voor 2005 niet in het geding komt. Vanaf 2006 moet een nieuwe visie op het peuterwerk in Zwolle het kader vormen voor de kwaliteitsnormen en het subsidiebedrag voor de jaren erna.

Het gesubsidieerde peuterwerk in Zwolle wordt verzorgd door TRAVERS en betreft 28 peuterspeelzalen, waar wekelijks ruim 1.200 peuters van 2,5 tot 4 jaar gebruik van maken. De gemeente Zwolle hecht grote waarde aan de ontwikkeling van peuters door het bevorderen van een doorgaande leerlijn richting het basisonderwijs. Binnen het peuterwerk is veel aandacht voor het signaleren, bestrijden en voorkomen van ontwikkelingsachterstanden. Door het wegvallen van de gesubsidieerde arbeid komt de kwaliteit van het peuterwerk onder grote druk te staan. Voor 2005 kan dit probleem financieel nog worden opgevangen. Voor de jaren erna moet aan andere oplossingsrichtingen worden gedacht. Daarvoor wordt voor de Perspectiefnota 2005 nieuwe kaders ontwikkeld, waarin ook benchmarking en marktwerking een plek krijgen.

Het College van Burgmeester en Wethouders heeft ook besloten de ouderbijdrage voor 2005 voor het peuterspeelzaalwerk met 2,5% te verhogen. Dit is een reguliere jaarlijkse verhoging, inclusief inflatiecorrectie.


---