Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

5 november 2004

VROM, V&W en gemeente Amsterdam geven opdracht voor sloop Sandrien

De ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat (V&W) en de gemeente Amsterdam (het Gemeentelijk Havenbedrijf) hebben de werf Amsterdam Ship Repair en Ecodock opdracht gegeven voor de sloop van de Sandrien. Het schip is februari 2001 door de VROM-Inspectie in de haven van Amsterdam aan de ketting gelegd. Het schip was onderweg naar India om daar gesloopt te worden. In India verwijderen arbeiders alle materialen, waaronder asbest, zonder bescherming.

Gevaarlijk afval

De VROM-Inspectie oordeelde in 2001 dat het schip onder de categorie (gevaarlijk) afval - en daarmee onder de EVOA (Europese Verordening voor in-, uit- en doorvoer van afvalstoffen) - valt. Voor de uitvoer van de Sandrien naar India is dan toestemming nodig. VROM weigerde dit. Eigenaar Upperton Ltd. uit Mauritius maakte bezwaar bij de Raad van State, maar kreeg nul op het rekest.

VROM, V&W, de gemeente Amsterdam en het college van GS van Noord-Holland hebben de eigenaar via bestuursdwang proberen te dwingen het schip verantwoord te laten slopen. Dit is niet gelukt. De staat van het schip is ondertussen dusdanig verslechterd dat besloten is het schip zelf, na schoonmaak, te slopen. Na een internationaal aangekondigde inschrijving is de sloopopdracht verleend aan de werf waar het schip ligt, Amsterdam Ship Repair, en Ecodock. De overheid is van plan de kosten van circa 2 miljoen euro op de eigenaar te verhalen.

Betere omstandigheden voor arbeiders en milieu

Internationaal heeft het ketenen van de Sandrien veel stof doen opwaaien. Het heeft het slopen van schepen in Azië verder op de politieke agenda gezet. Met als resultaat dat in internationaal verband richtlijnen voor de sloop van schepen zijn opgesteld. Momenteel worden deze richtlijnen omgezet in wettelijke regels die bindend zijn voor alle scheepseigenaren in de wereld. Hiermee komt een verbetering van de arbeidsomstandigheden van de slopers en het milieu in zicht.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18775 )