Gemeente Dalfsen

05-11-2004

Kunstwerk voor Oranjebuurt

Nieuwleusen - Kunstenaar Antoinette Briët uit Eindhoven mag een schetsontwerp maken voor een kunstwerk voor de Oranjebuurt in Nieuwleusen. Samen met een vertegenwoordiging van bewoners concludeerde de vaste kunstcommissie van de gemeente Dalfsen dat haar werk kwaliteit heeft en het best past bij de sfeer van de buurt. Antoinette Briët werkt een ontwerp uit rond het idee van een 'wachtersgroep'. De gedachte vanuit de kunstcommissie is dat dit kunstwerk eventueel drie generaties Oranje zou kunnen verbeelden. Als locatie voor het beeld is gekozen voor de hoek Kon. Julianalaan/ Prins Bernhardlaan.

De vaste kunstcommissie geeft uitvoering aan de beleidsnota 'Kunst in de wijken'. Deze nota werd in 1996 door de gemeenteraad van Dalfsen vastgesteld en geeft een aanzet tot verfraaiing van woonwijken met kunstwerken. Inmiddels hebben al heel wat beelden een plekje gekregen in wijken en buurten. Voorbeelden daarvan zijn onder meer de Zwevende Kei bij het station, het Dansend Paard in Hoonhorst, de Alven in de Prinsenstraat, Cohesie 1 en 2 in Ankum en Turbulentie in Lemelerveld. De vaste kunstcommissie, die bestaat uit Carel Loman, Erna Kappelhoff en Jan Bongarts, werkt volgens een door het college van B en W goedgekeurde prioriteitenlijst. Het secretariaat ligt bij Albert Jansen van de gemeente Dalfsen.

Aandachtspunten
Voor de realisering van het kunstwerk in de Oranjebuurt benaderde de kunstcommissie het buurtcomité. Op een eerste bijeenkomst in maart toonden Cees Foppele en Jan Sierink zich bereid om als buurtvertegenwoordigers op te treden in het project. In diezelfde bijeenkomst werden ook wensen geformuleerd. Bij het ontwikkelen van het beeld moet de kunstenaar rekening houden met zichtlijnen vanuit straten en pleinen, herkenbaarheid en de relatie met de Oranjebuurt. Andere aandachtspunten waren onder meer vandalismebestendigheid en kwaliteit, geleverd door een bekende kunstenaar of een aanstormend talent.

Drie kunstenaars
Er waren aanvankelijk drie kunstenaars die het best voldeden aan de wensen: Tjikki Kreuger, Karel Zijlstra en Antoinette Briët, alledrie uit Eindhoven. Na een bezoek aan hun atelier viel de uiteindelijke keuze op Antoinette Briët. Zodra het programma van eisen en het budget zijn vastgesteld door B en W kan zij aan de slag met het ontwerp voor de Oranjebuurt. Tezijnertijd zal zij een presentatie verzorgen voor wijkbewoners en andere belangstellenden. Met de kunstenares is ook afgesproken dat zij op termijn een tentoonstelling inricht in Nieuwleusen rond de onthulling van het kunstwerk.