D66

Investeringen in de kenniseconomie en structurele economische hervormingen zijn nú nodig om de concurrentie en de vergrijzinggolf in heel Europa het hoofd te bieden. Dat zijn de belangrijkste conclusie van het rapport Kok. Oud premier Wim Kok heeft op verzoek van de Europese Commissie een rapport uitgebracht over de stand van zaken in de Unie over de voortgang het Lissabon akkoord. In dit akkoord hebben de lidstaten afgesproken dat Unie in 2010 de meest concurrerende kenniseconomie van de wereld moet zijn.

Dittrich: Dit advies bevestigt dat investeren in de kenniseconomie geen hype is, maar de enige weg. Wil je lidstaten zo ver krijgen dat ze serieus werk maken van Lissabon, dan moet je ze daar ook op kunnen afrekenen. Net als de werkgroep Kok nu, hecht D66 aan meer afdwingbare afspraken in de EU landen. Het opstellen van nationale actieplannen en een grotere transparantie in doelstellingen en resultaten is een stap in de goede richting, maar dit is onvoldoende stok achter de deur Ik hoop van harte dat het kabinet werk maakt van de oproep van Kok om lidstaten financieel af te rekenen op het halen van hun doelstellingen.

D66 is tevreden over de concrete voorstellen over ondermeer het Europese octrooi. Dit slepende dossier is een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet. Het advies schenkt terecht aandacht aan onderzoekers binnen en buiten de EU. Dittrich: D66 wil dat er snel een Europese verblijfsvergunning voor onderzoekers komt. Onderzoekers van buiten de EU zijn kunnen nu moeilijk naar een conferentie in Spanje. Dat is geen Europese kenniseconomie.
Ondanks dat milieu als prioriteit is aangemerkt in het rapport Kok, mist D66 een integrale visie over duurzame economische ontwikkeling. Een analyse van de kansen die de belangrijkste milieuvraagstukken bieden voor het bedrijfsleven ontbreekt, evenals een vertaling naar het Europese R&D programma. Dittrich: Economische ontwikkeling en milieu zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De strengere EU milieunormen hebben al hun vruchten afgeworpen. Europese bedrijven zijn sterk in milieu-innovaties. Dit is een belangrijke sterkte die Europa verder moet benutten. D66 wil daarom dat milieu prominenter terugkomt in de groeiagenda.

D66 ziet de voorstellen van de werkgroep om structurele hervormingen in het arbeidsmarktbeleid te stimuleren als een steun in de rug. Lidstaten worden opgeroepen om in 2006 een integrale strategie op het gebied van vergrijzing, arbeidsmarktparticipatie en levenslang leren op te stellen. Dittrich: De werkgroep Kok benadrukt dat Europa het zich niet langer kan permitteren om de economische groeiagenda te laten versloffen en economische hervormingen uit te stellen. De toenemende vergrijzing en groeiende concurrentie uit landen als China laten dit simpelweg niet toe. De adviezen van de werkgroep Kok zijn een bevestiging dat hervormingen zoals in Nederland echt nodig zijn om de economie er weer bovenop te krijgen. Een radicale beleids- en cultuuromslag is volgens de werkgroep nodig. Ik hoop dat dit rapport ook de PvdA overtuigt.

5-11-2004 09:49