Gemeente Den Haag

november 2004
Haagse wethouder Smits nieuwe voorzitter Eurocities Milieucommissie (4 november)

Wethouder Ries Smits (Duurzaamheid) is vandaag met unanieme stemmen verkozen tot nieuwe voorzitter van Eurocities Milieucommissie. Eurocities is een belangenvereniging van ruim 100 grote Europese steden. Samen tellen deze steden meer dan 100 miljoen inwoners. De Milieucommissie heeft als doel de grote steden te ondersteunen in hun bijdrage aan de ontwikkeling van een duurzaam Europa. Met het nieuwe voorzitterschap van wethouder Smits gaat de gemeente Den Haag richting geven aan de milieulobby van de grote Europese steden in Brussel.

Vandaag en morgen zijn in Den Haag zo' n veertig vertegenwoordigers van de grote Europese steden bijeen voor de jaarvergadering van de Eurocities Milieucommissie. Tijdens deze vergadering wordt kennis tussen de steden uitgewisseld en standpunten ten aanzien van nieuwe Europese milieuwetgevingsvoorstellen bepaald. Ries Smits: "Tachtig procent van de milieuregels wordt in Brussel gemaakt. De meeste van die regels moeten op lokaal niveau worden uitgevoerd. Om werkbare regels te hebben is het van belang om tijdig ervaringen vanuit de stedelijke praktijk in te brengen. Als gemeente alleen gaat dat niet, daarom werkten we al langere tijd samen binnen de milieucommissie van Eurocities. Den Haag gaat daar nu leiding en structuur aangeven".

Hoog op de Eurocities milieuagenda staat de Klimaatsverandering, de Luchtkwaliteit in steden, de door de Europese Commissie voorgestelde regelgeving voor het stedelijk milieu en het verantwoord omgaan met afval. Smits: "Ik wil mij als voorzitter inspannen om steden uit de nieuw tot de EU toegetreden landen bij het werk van Eurocities Milieucommissie te betrekken". Het voorzitterschap van de milieucommissie is voor Den Haag belangrijk. Het imago van internationale stad wordt ermee versterkt en het geeft uitstekende mogelijkheden tot het vormen van coalities om de Haagse belangen goed in het Brusselse over het voetlicht te krijgen.

Eurocities is een belangenvereniging van ruim 100 grote Europese steden welke tesamen meer dan 100 miljoen inwoners telt. Zij is actief op terreinen als stedelijke economie, sociale -, bestuurlijke - en culturele zaken, verkeer en vervoer, het milieu en ICT. De organisatie stelt zich ten doel om te werken aan een gezamenlijk gedragen visie op een duurzame toekomst waarin voor alle inwoners van de aangesloten steden een goede kwaliteit van leven wordt gewaarborgd. Meer informatie: www.eurocities.org