Gemeente Doorn


Verkeer / week 45

Burgerjaarverslag

Het burgerjaarverslag 2003 van de gemeente Doorn is klaar. Alle inwoners zullen tussen 9 en 12 november een exemplaar in hun brievenbus vinden.

Gladheidsbestrijding

Met de winter op komst is het goed te weten hoe de gladheidsbestrijding in de gemeente Doorn is geregeld.

Er wordt in Doorn correctief gestrooid, dat wil zeggen dat er pas gestrooid gaat worden als het daadwerkelijk glad wordt. Indien mogelijk wordt dit zo gepland dat vóór de ochtendspits de weg gestrooid is. Vaak ontstaat gladheid echter pas tegen zonsopgang waardoor het niet mogelijk is om de doorgaande wegen en fietspaden tijdig ijs- of sneeuwvrij te hebben.

Het correctief strooien is een bewuste keuze die is gemaakt door het afwegen van enerzijds de veiligheid voor de weggebruiker en anderzijds de kosten van de gladheidbestrijding.

Om optredende gladheid te signaleren wordt o.a. gebruik gemaakt van een meldingssysteem van een weerbureau. Doorslaggevend zijn echter de visuele controle door de dienstdoende toezichthouder en meldingen van de politie. In principe worden alle wegen en doorgaande fietspaden gestrooid. Ook alle wegen buiten de bebouwde kom zijn opgenomen in de strooiroute. Hierover zijn afspraken gemaakt met de buurgemeenten. Deze wegen worden gestrooid tot logische punten, zodat de strooiroutes van de verschillende gemeenten aansluiten. Wel kan het voorkomen dat een weg buiten de bebouwde kom tijdelijk niet over de totale lengte is gestrooid.

De rijbanen van hoofdwegen N225 en N227 worden door de provincie preventief gestrooid. Dit houdt in dat deze wegen reeds gestrooid worden voordat er sprake is van werkelijke gladheid.

Het is van belang dat de inwoners van de gemeente het voetpad voor de eigen woning ook tijdig schoonmaken.

Als er sprake is van aanhoudende ijzel of als volgens de vooruitzichten sneeuw langer dan twee dagen blijft liggen, worden de overige straten in de gemeente in een later stadium ook gestrooid volgens van te voren bepaalde routes. Bij temperaturen beneden -5°C verliest het strooizout z'n effectieve werking. Het bestrijden van gladheid zal dan moeizamer verlopen en duurt het langer voordat een gehele route ijs- of sneeuwvrij is gemaakt.

Wat kunt u zelf doen:

Een belangrijke factor in het verkeer blijft u natuurlijk zelf als weggebruiker. Het verdient aanbeveling de weersverwachtingen te volgen en bij kans op gladheid de nodige voorzichtigheid te betrachten in het verkeer. Gladheid kan ook plaatselijk zijn: de ene straat niet, de andere wel.

Een risicofactor in het najaar en in de winter is ook het zicht van automobilisten. Maak voor u wegrijdt alle beslagen of bevroren ruiten en de buitenspiegels van uw auto goed schoon om risico's voor uzelf en andere weggebruikers te verminderen.