Gemeente Dordrecht


Parkeren Weeskinderendijk met bus naar binnenstad

Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, komen er zo snel mogelijk 270 parkeerplaatsen op het NS-terrein aan de Weeskinderendijk. Omdat de NS deze plek de komende jaren toch niet gebruikt, wil het college de grond huren en inrichten met totaal 480 parkeerplaatsen. Gebruikers kunnen ­ net als bij het Parkeren Energiehuis ­ met een gratis bus naar de historische binnenstad.

De parkeercapaciteit voor de binnenstad is al langer een zorgpunt voor bewoners, bedrijven en bestuur. Onder meer vanwege de verschillende belangen is het ook niet eenvoudig om voor iedereen aanvaardbare oplossingen te vinden. En omdat het realiseren van méér parkeercapaciteit in de binnenstad op korte termijn onvoldoende mogelijkheden biedt, vraagt het college de raad in te stemmen met een krediet om 480 plaatsen te realiseren achter de spoorlijn.

Dokweg
De ingang van de tijdelijke parkeerplaats komt aan de Dokweg om de woonbuurten net achter het NS-Station zoveel mogelijk te ontzien. Het college hoopt met deze maatregelen ook overdag de parkeerdruk in de buurt van de Vlietweg te kunnen wegnemen. Overigens willen burgemeester en wethouders voorlopig 270 parkeerplaatsen aanleggen en eerst bekijken of deze nieuwe plek snel bekend is bij de bezoekers. Als blijkt dat er méér plaatsen nodig zijn, worden zo mogelijk nog eens 210 plaatsen aangelegd.

Gereed
Overigens wordt het parkeerterrein Weeskinderendijk vanwege het tijdelijke karakter sober aangelegd. Vanwege bepaalde milieubelasting in het verleden is toch nog een investering van ruim 1 miljoen nodig en kost het de gemeente jaarlijks 170.000. De raad wordt nu gevraagd het geld beschikbaar te stellen. B&W hopen de eerste parkeerplaatsen (inclusief bestemmingsplanprocedure) in het najaar van 2005 beschikbaar te hebben.