AutoRai

5-11-2004

Groen licht voor stijlvolle Ford Focus Vignale Concept

Ford Europa en Pininfarina gaan opnieuw samenwerken. De bedrijven hebben een overeenkomst getekend om de Focus Vignale Concept, hét succesnummer van de autosalon in Parijs, over ongeveer twee jaar in productie te nemen.

De unieke Ford Focus Vignale Concept haalde de krantenkoppen als de grootste attractie binnen het nieuwe Ford Focus-programma dat dit jaar tijdens de autosalon van Parijs werd geïntroduceerd.

De enthousiaste reacties van pers en publiek op de Ford Focus Vignale Concept gaven de doorslag en we hebben besloten om deze auto zo snel mogelijk in productie te nemen", aldus Lewis Booth, CEO van Ford Europa. "De elegantie en flair van de Vignale Concept benadrukken het dynamische design van de nieuwe generatie Focus."

Uitgebreide technische details en de naam van de productieversie van deze nieuwe Focus zullen tegen de tijd van de introductie, over ongeveer twee jaar, bekend gemaakt worden.

Ford en Pininfarina vormen gezamenlijk design- en engineeringteam Ford en Pininfarina SpA hebben eerder met veel succes samengewerkt aan de sportieve Ford Streetka cabriolet. Pininfarina's deskundigheid op het gebied van het ontwerpen en produceren van bijzondere modellen zal van cruciaal belang zijn voor het succes van deze nieuwe onderneming. Pininfarina zal ook een belangrijke bijdrage leveren aan het uiteindelijke ontwerp.

"Wij zijn er erg trots op om samen met Ford aan dit prestigieuze programma te werken", zegt Andrea Pininfarina, President en CEO van Pininfarina SpA. "Pininfarina is vermaard om haar uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van het ontwerpen en bouwen van speciale en stijlvolle auto's. Dit biedt dan ook de perfecte aanvulling op de vaardigheden en middelen waarover de productontwikkeling van Ford in Europa beschikt", vervolgt hij.

Trouw aan de conceptauto
Voor het welslagen van dit project is het van groot belang dat het productiemodel beschikt over dezelfde Italiaanse stijl als de conceptauto en dezelfde emoties oproept. De uiteindelijke verantwoordelijkheid voor het bereiken van deze doelstelling en die op het gebied van kwaliteit en betrouwbaarheid, ligt bij het team van Ford dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van mainstream producten in het C-segment.

"Deze spannende uitvoering van de nieuwe Focus is het perfecte voorbeeld van het type nicheproduct dat Ford Europa moet ontwikkelen als onderdeel van mainstream productieprogramma's", meent Derrick Kuzak, Vice President Product Development bij Ford Europa. "Naarmate de grote marktsegmenten waarop Ford traditioneel actief is, versplinteren in kleine, specifieke segmenten, wordt deze rol steeds belangrijker", vervolgt Kuzak.

Het productiemodel wordt gebouwd in de Turijnse fabriek van Pininfarina. Enkele onderdelen zullen worden aangeleverd door de Ford-fabriek in Saarlouis en andere door Pininfarina zelf. Net als de Streetka, die eveneens door Pininfarina wordt gebouwd, wordt het nieuwe Ford Focus-model een cabriolet. Echter, de Focus wordt de eerste Europese Ford met een opklapbare hard-top.

Sportieve coupé, stijlvolle cabriolet
De sleutel tot de elegante schoonheid van de Focus Vignale Concept, was de designtaal waarop de nieuwe Ford Focus-productreeks is gebaseerd. Dit biedt een unieke mogelijkheid om in het C-segment een auto te bouwen met een dubbele identiteit, een sportieve coupé en een stijlvolle cabriolet.

Allereerst een verbluffend aantrekkelijke coupé-uitvoering waaraan geen concessies hoeven te worden gedaan die inherent zijn aan een cabriolet met een opvouwbare hard-top. Vervolgens kan de auto met een druk op de knop moeiteloos worden omgebouwd tot een cabriolet voor vier inzittenden. De achterklep gaat open en de intrekbare hard-top wordt netjes opgeborgen in de kofferbak. Dan kunnen de inzittenden volop genieten van het zorgeloze rijplezier dat een cabriolet biedt.

Streven naar leiderschap
De elegante nieuwe vierdeurs Ford Focus vormt de basis voor het productieversie van de Focus Vignale Concept.

De fraaie vormgeving van de geheel vernieuwde Ford Focus vierdeurs draagt aanzienlijk bij tot het dynamische en opvallende profiel dat zo duidelijk aanwezig was in de conceptauto. Dit zorgt er ook voor dat ook deze Focus de reputatie van praktische toepasbaarheid hoog houdt met de grootste kofferruimte in zijn klasse, ongeacht of de hard-top al dan niet in gebruik is. De precieze technische details worden voorafgaand aan de introductie bekend gemaakt.

In vele andere opzichten zal deze nieuwe Focus een afspiegeling zijn van de kwaliteiten die inherent zijn aan de onlangs geïntroduceerde geheel nieuwe generatie Ford Focus. Ook de cabriolet-versie zal de vermaarde Focus-dynamiek uitdragen en bijdragen tot het succes van de productreeks. Dit wordt bereikt door een gevoel van topkwaliteit, extra verfijning, sportief interieur en exterieur, en met een in zijn klasse unieke passagiers- en bagageruimte.

Verdere details over deze prachtige nieuwe Focus-uitvoering worden bekendgemaakt tegen de tijd dat het model wordt geïntroduceerd, naar verwachting eind 2006.