Gemeente Rotterdam

De commissie Middelen behandelde op 4 november de begroting 2005 met de belastingvoorstellen voor volgend jaar. Namens de deelgemeenten sprak de heer Boonzaaijer, lid van het dagelijks bestuur van deelgemeente IJsselmonde. Hij riep de gemeenteraad op een bepaalde wijziging in de verdeling van het deelgemeentefonds pas in te laten gaan na de evaluatie van de herijking en niet al in 2005. Ook stelde hij voor de nieuwe rentepolitiek niet te laten gelden voor de deelgemeenten.

De PvdA had een aantal vragen over de begrotingsvoorstellen. De wijze waarop de begroting sluitend is gemaakt - met een onttrekking aan de reserves - was voor de fractie reden om te twijfelen over het goedkeuren van de begroting. Leefbaar Rotterdam wilde verzekerd worden van het feit dat de OZB voor huiseigenaren niet verhoogd wordt. GroenLinks vond de begroting niet inzichtelijk. De fractie kondigde een motie aan die pleit voor actieve betrokkenheid van de afdeling communicatie bij het opstellen van de begroting.

De VVD stelde vast dat de informatie over de uitkeringen uit het gemeentefonds niet voldoende helder is. 'Het probleem is dat er een eind komt aan de stijging van de inkomsten; het gaat niet om een forse bezuiniging. Verder gaan de gemeentelijke uitgaven niet omlaag, terwijl de gemeentelijke organisatie steeds duurder wordt. Dit vraagt om ingrepen.' De SP was van mening dat het programma van het college veel consequenties heeft voor de ambtenaren.

De fractie pleitte daarom voor de oprichting van een centrale ondernemingsraad. De SP heeft een motie voorbereid om Rotterdamse instellingen hetzelfde subsidiebedrag toe te kennen als in 2004. Ook diende de SP een motie in voor de toepassing van Europese arbeidsrichtlijnen op het rooster van de brandweer en een motie om de investeringen in het ICT-beleid op te schorten, in afwachting van de vaststelling van de kerntaken.

De ChristenUnie-SGP betreurde het feit dat de resultaten van de commissie Middelkoop pas na vaststelling van de begroting worden gepresenteerd. Er is behoefte aan een voorstel voor de opvang van meerjarige tekorten. Daarop werd (opnieuw) een motie ingediend. Ook diende de ChristenUnie-SGP een motie in om vrijwilligerswerk voor ambtenaren in diensttijd mogelijk te maken.

De Stadspartij was het niet eens met de keuzes van het college en gaf de voorkeur aan kunst, cultuur, milieu en minder repressie. De begroting wordt in de gemeenteraad behandeld op 9 en 11 november.