Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk
19 oktober 2004 AV/WTZ/2004/73072
nr. 204 050 1950
Onderwerp Datum
Kamervragen van het lid Van der Vlies 5 november 2004

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Van der Vlies (SGP) over 15-jarige bezorgers van zondagskranten.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)

2

nr. 204 050 1950
Antwoord op de vragen van het lid Van der Vlies (SGP) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over 15-jarige bezorgers van zondagskranten. (Ingezonden 18 oktober 2004).

Vraag 1.
Is het bericht waar dat u het mogelijk wil maken voor 15-jarige bezorgers van kranten om zondagswerk te verrichten?

Antwoord
Ja.

Vraag 2.
Bent u van mening dat het bezorgen van kranten op zondag uit de aard van het werk voortvloeit? Zijn de uitgevers niet zélf begonnen met het uitgeven van een zondagskrant waardoor niet gesproken kan worden van noodzakelijke arbeid?

Antwoord
Als een uitgever besluit een zondagskrant uit te geven, behoort het tot de aard van de arbeid dat ook op de zondag geschreven, gedrukt en bezorgd wordt. De vraag of het ook noodzakelijk is om op zondag een krant te laten verschijnen is hierbij niet aan de orde.

Vraag 3.
Is het uitgeven van zondagskranten in strijd met het ILO-verdrag nr. 106 betreffende de wekelijkse rusttijd in de handel en op kantoren?

Antwoord
Nee. De door dit verdrag voorgeschreven wekelijkse rustperiode van minimaal 24 uur blijft gegarandeerd. Volgens artikel 6 dient deze wekelijkse rustdag, voor zover mogelijk, samen te vallen met de traditionele rustdag, i.c. de zondag. Artikel 7 van genoemd verdrag noemt bij name een aantal situaties waarin uitzonderingen op deze regel mogelijk zijn, waaronder de situatie dat een rustdag op zondag niet te verenigen is met de aard van de arbeid.

Vraag 4.
Bent u voornemens om de uitgevers er op te controleren dat zij de arbeid zodanig organiseren dat de bezorger ten minste 13 zondagen in elke periode van 52 achtereenvolgende weken geen arbeid verricht?

Antwoord
De Arbeidsinspectie controleert de naleving van de regels van de Arbeidstijdenwet en de daarop berustende bepalingen en geeft daarbij extra aandacht aan arbeid van kinderen en jeugdigen. Tot

3

deze bepalingen behoort ook artikel 9:1 van de Nadere regeling kinderarbeid, waarin staat dat indien een 15-jarige op zondag ochtendkranten bezorgt, hij de daaraan voorafgaande zaterdag geen arbeid verricht.

Vraag 5.
Vindt u het wenselijk dat 15-jarigen op zondag kinderarbeid verrichten? Wat is hierover uw morele oordeel?

Antwoord
Ook volgens de oude regelgeving was het 15-jarigen mogelijk om op de zondag bepaalde vormen van arbeid te verrichten. Omdat het hier om een jonge groep werknemers gaat is deze arbeid aan strenge voorwaarden gebonden.

Het is niet aan de overheid een moreel oordeel uit te spreken over het feit dat 15-jarigen op de zondag arbeid verichten. Het is de verantwoordelijkheid van de ouders, verzorgers of voogden van het kind om dit al of niet toe te staan.

Vraag 6.
Bent u van mening dat u bezig bent met gelegenheidswetgeving, aangezien de regering de regels voor kinderarbeid oprekt vanwege de personeelssamenstelling van twee uitgevers die op zondag een krant willen uitgeven?

Antwoord
Nee. Ook volgens de oude regelgeving was het mogelijk dat 15-jarigen op de zondag bepaalde vormen van arbeid verrichtten. Deze arbeid mocht ook bestaan uit bezorgwerk, tenzij het ging om het bezorgen van een ochtendkrant. Het specifieke verbod op het bezorgen van ochtendkranten op zondag was opgenomen om te voorkomen dat 15-jarigen, die gedurende 6 dagen de ochtendkrant bezorgen dit óók nog eens op zondag zouden doen. Met dit verbod werd echter ook de mogelijkheid uitgesloten dat 15-jarigen die de rest van de week geen ochtendkrant bezorgen, op zondag evenmin een ochtendkrant zouden mogen rondbrengen (maar bijvoorbeeld wel ander drukwerk). Met de recente wijziging van de Nadere regeling kinderarbeid wordt dit effekt ongedaan gemaakt.