Kenniscentrum Elektronische Overheid

5 nov 2004

Ministeries en KLPD pakken High Tech Crime aan

De ministeries van Justitie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Economische Zaken en het Korps Landelijke Politie Diensten gaan gezamenlijk aan de slag om ICT misbruik tegen te gaan.

Het samenwerkingsverband is erop gericht ernstige misdaden met of tegen ICT High Tech Crime vroegtijdig te signaleren en zo snel mogelijk tegen te gaan. Hierbij gaat specifieke aandacht uit naar de consequenties die High Tech Crime kunnen hebben voor de Nederlandse samenleving in het algemeen en voor vitale informatie infrastructuren in het bijzonder. Bij vitale informatie infrastructuren kan worden gedacht aan de computersystemen op bijvoorbeeld de luchthaven Schiphol, de computernetwerken van grote financiële instellingen of de energiesector.

De aanpak van High Tech Crime past in het streven van de Nederlandse overheid om de bestrijding van ICT criminaliteit vorm te geven. Deze taak vraagt om een pro actieve werkwijze en kan alleen plaatsvinden door het bundelen van ervaring, kennis en expertise van de diverse betrokken organisaties. Daarom zal zowel op nationaal als internationaal niveau worden samengewerkt door overheid en bedrijfsleven.

General manager van het National High Tech Crime Center (NHTCC), Nienke van den Berg: Onze samenleving is inmiddels afhankelijk geworden van ICT. Je moet er dan ook niet aan denken als criminelen of terroristen inbreken in je bedrijfsnetwerk of misbruik maken van overheidsinformatie. Maar mocht het dan toch een keer misgaan, is het noodzakelijk snel in actie te komen, de schade zoveel mogelijk te beperken, voorzieningen weer hun werk te laten doen en de mogelijke daders op te pakken. En dat is precies waarmee het NHTCC aan de slag gaat.

In de nabije toekomst moet het duidelijk worden waar men bij de overheid terecht kan voor advies over mogelijke (ernstige) ICT misdaden of het doen van concrete meldingen over criminele en/of terroristische ICT incidenten. Dit is van groot belang als de overheid snel in actie wil komen als een ICT incident achter de rug is, het incident nog plaatsvindt en vooral om grote ICT problemen te voorkomen.