Gemeente Dordrecht


---

Ruim EUR 6,2 miljoen voor Kil I, II en Amstelwijck-west

Vincent Brinkhof
Het college van burgemeester en wethouders heeft afgelopen week een projectplan gepresenteerd voor een ingrijpende opknapbeurt voor bedrijven-terreinen Kil I, II en Amstelwijck-west. De kosten voor dit plan raamt het college op ruim EUR 6.2 miljoen. De provincie betaalt hiervan EUR 1.2 miljoen.

In het Strategisch Economisch Profiel Drechtsteden (SEP) is de herstructurering van bedrijventerreinen benoemd speerpunt van beleid. Dat is in Dordrecht vertaald in het Meerjaren Beleidsplan van 2002 - 2006. Het college heeft gekozen voor een lichte vorm van herstructurering: upgrading. Doel van het college is de bestaande bedrijvigheid behouden en de kwaliteit van de terreinen verhogen.

Door de forse investering, die overigens nog door de raad moet worden goedgekeurd, hopen burgemeester en wethouders de levenscyclus van de terreinen aanzienlijk te kunnen verlengen. Met name Dordtse Kil I krijgt een grondige aanpak, omdat dit verreweg het oudste gedeelte is.

Maatregelen
Een deel van de in het projectplan opgenomen maatregelen hebben betrekking op verkeer. Het gaat om concrete aanpak voor de ontsluiting, de fietser, het parkeren en het laden en lossen. De maatregelen worden echter niet uitgevoerd voordat een verkeersplan voor het gebied is vastgesteld. Verder wordt het groen ingrijpend aangepakt en worden ook de waterpartijen verbeterd (o.a. met oeverbeplanting). Doel van dit alles is om de bedrijventerreinen ook een kwalitatief goede uitstraling te geven.

Naast de maatregelen voor de openbare ruimte, is ook de beveiliging (parkmanagement) meegenomen. Het college heeft in het projectplan tevens rekening gehouden met de realisatie van een hoogwaardig ICT-netwerk; één van de redenen van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland om Dordrecht EUR 1.2 miljoen subsidie te verstrekken.

Het projectplan wordt naar verwachting 18 november besproken in de raadscommissie voor Ruimte en Economie. Daarna neemt de raad van Dordrecht en besluit.