Gemeente Dordrecht


---

Impulsen voor economisch beleid en organisatie

Vincent Brinkhof
Dordrecht heeft een omslag in beleid en organisatie nodig om economisch vooruit te komen. Een team van experts heeft dat in een rapport geadviseerd aan het college van Dordrecht. Het college kan zich vinden in het rapport en trekt de komende drie jaar EUR 1,5 miljoen uit om verbeteringen te kunnen realiseren. Dit bedrag komt bij de begrotingsbehandeling aan de orde.

De aanleiding voor het onderzoek is het feit dat Dordrecht er onvoldoende in slaagt op het gebied van werkgelegenheid bedrijven aan te trekken. Dordrecht blijft daarin achter bij andere middelgrote steden. De gemeente Dordrecht heeft daarom het Expertteam GSB gevraagd te kijken naar een versterkte inspanning op de uitvoering van het economisch beleid, incl. organisatie en werkwijze.

Het rapport van het expertteam biedt naar het oordeel van het college voldoende aanknopingspunten en sluit goed aan bij de ambities die er (ook regionaal) leven. Het zet in op "verbreding" van de economische structuur en versterking van de centrumpositie van Dordrecht in de regio.

Adviesraad
Het college wil de komende drie jaar een regionale Adviesraad Economische Ontwikkeling instellen, waarin uitsluitend externen zitting hebben. De adviesraad moet het college van B&W gevraagd en ongevraagd adviseren bij het te voeren economisch beleid. Overigens wordt een en ander momenteel uitgewerkt.

Wat?
Het expertteam heeft suggesties aangereikt op tal van terreinen, zoals Shipping- Valley, de toeristische ontwikkeling, de positie van het ondernemersloket en marketing. Ook zijn ideeën gegeven voor de ontwikkeling van bedrijventerreinen, de acquisitie en de voorwaarden die nodig zijn om succes te boeken. Kennis en innovatie zijn daarbij belangrijke componenten.

Commissie
Het college heeft het stuk naar de gemeenteraad gestuurd. Het is de verwachting dat het rapport binnenkort in de raadscommissie voor Ruimte en Economie zal worden besproken.