Gemeente Dordrecht


---

Verbeteringen Grotekerksbuurt en Groenmarkt

Vincent Brinkhof
De Grote Kerksbuurt, Groenmarkt en deels Wijnstraat worden opgeknapt. Met de invoering van het verkeersplan binnenstad zijn de verkeersbewegingen fors veranderd. De opknapbeurt heeft betrekking op onder meer de veiligheid van de fietser en voetganger. Bovendien moet het gebied toegankelijk blijven voor de hulpdiensten en bedienend verkeer. En ... om de binnenstad nog aantrekkelijker te maken kan er ruimte komen voor horecaterrasjes. Het college vraagt nu EUR 68.000 aan de raad om dit plan te kunnen uitwerken.

De opknapbeurt is een toezegging, die is gedaan bij de invoering van het verkeers-plan binnenstad. Omdat het doorgaande autoverkeer nu van deze route is gehaald, kan de bijv. het rij gedeelte worden versmald. Vooral de voetganger krijgt méér ruimte in het plan, dat te vergelijken is met de pas opgeknapte Prinsenstraat.

Hoewel de weg wordt aangepast, zal deze te allen tijde voldoende ruimte moeten bieden voor de hulpverlening, Citybus en bedienend verkeer. Door de vrijgekomen parkeerruimte is het nu wel mogelijk om op beperkte schaal ruimte te creëren voor gevelterrasjes bij de horeca, die geen ruimte op het Scheffersplein hebben.

Sfeer behouden
De opknapbeurt vindt plaats in de historische binnenstad. Dat betekent dat oplossingen gezocht zijn, die passen in de omgeving. De sfeer van het verleden van Grotekerksbuurt, Groenmarkt en Wijnstraat moet behouden blijven en waar mogelijk versterkt. Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen van EUR 68.000,= en hoopt in de loop van het eerste kwartaal volgend jaar de plannen aan bewoners / gebruikers voor te kunnen leggen.