---

Nieuwsberichten
---

SFIR-5 klaar voor vertrek naar Irak

4-11-2004 10:33:00

De laatste eenheid militairen die deel uit gaat maken van Stabilisation Force Irak (SFIR-5), vertrekt vanaf begin deze maand naar Irak. Het detachement staat onder commando van luitenant-kolonel Frits van Dooren.

SFIR-5 zal zich voornamelijk richten op de voorbereidingen en ondersteuning van de verkiezingen in de provincie Al Muthanna in januari 2005. De eenheid bestaat uit ongeveer 1350 militairen. Deze zijn voornamelijk afkomstig van 11 Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen, een luchtmachtdetachement uit Soesterberg en eenheden van de Koninklijke Marechaussee. Maart 2005 eindigt de Nederlandse bijdrage.

Sinds 2003 levert Nederland een bijdrage aan de vredesmissie in het zuiden van Irak. In de afgelopen periode hebben de Nederlandse militairen bijgedragen aan het creëren en handhaven van de rust en stabiliteit in de provincie Al Muthanna. Na de machtsoverdracht aan de lokale overheden heeft SFIR zich steeds meer gericht op ondersteuning van de lokale overheden en hulp bij wederopbouw. Door het opleiden van lokale politieagenten is een belangrijke bijdrage geleverd aan de verzelfstandiging van de provincie.

Nieuws Nieuwsberichten