Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten 2 november 2004

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

College stelt Veiligheidsrapportage 2004 vast (2004/13850) Het Veiligheidsplan 2004 bevat informatie over de voortgang van de in het doelstellingen die zijn geformuleerd op het gebied van veiligheid. Veiligheid omvat in dit verband: brand, criminaliteit en risico´s. Ook omvat het plan een analyse van de veiligheidssituatie in Nieuwegein. Voor meer informatie: zie het apart verschenen persbericht/nieuwsbericht.

Resultaten werkbezoek Rundu (2004/14206)
Van 16 tot en met 29 augustus jl. brachten een gemeentelijke delegatie en een delegatie van de stedenbandgroep een werkbezoek aan de Namibische partnerstad Rundu. Tijdens dit bezoek werden de projecten financieel management en duurzaam wijkbeheer geëvalueerd en de resultaten benoemd. Tevens vond, een oriëntatie plaats op het terrein van HIV/AIDS. De samenwerking in de komende twee jaar zal zich concentreren op een vervolg van het project duurzaam wijkbeheer. Daarnaast zal op basis van een projectformuleringsmissie vast worden gesteld welke ondersteuning er vanuit Nieuwegein geleverd kan worden op het terrein van HIV/AIDS. In de Commissie ABZ van 18 november 2004 worden de resultaten van het werkbezoek gepresenteerd door CDA raadslid Willem Wijntjes. Bert Eggink zal namens de stedenbandgroep Rundu ook beelden laten zien van het werkbezoek.

College neemt kennis van afspraken nieuwe schrijfstijl (2204/14591) Vanaf 2004 organiseert de gemeente schrijf trainingen voor de eigen ambtenaren, onder de naam' Klare Taal'. In 2004 volgen 60 medewerkers de training, die zich met name richt op het schrijven van brieven. Het Directieteam heeft - voorafgaand aan de trainingen- afspraken gemaakt over enkele aspecten van de te hanteren schrijfstijl. Het college neemt nu kennis van deze afspraken.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Bezwaar Dierenbescherming Afdeling Utrecht ongegrond verklaard (2004/10101) De Dierenbescherming Afdeling Utrecht e.o. heeft subsidie gevraagd voor het verminderen van de zwerfkattenproblematiek. Die subsidie is geweigerd omdat de raad noch daarvoor geld beschikbaar heeft gesteld noch een deelverordening en/of beleid daarvoor vastgesteld. Bovendien wordt aan het dierenasiel Rijpickerwaard subsidie verstrekt voor o.a. het zwerfkattenprobleem. Tegen dit besluit maakt de Dierenbescherming bezwaar omdat zij de opvang in het asiel niet voldoende vindt. Er is sprake van een probleem en daarvoor biedt de dierenbescherming een oplossing, maar heeft geen geld. Er is een wettelijke grondslag nodig om subsidie te kunnen verlenen. Deze is er niet, nu de raad geen verordening of beleid op dit punt heeft vastgesteld en evenmin geld beschikbaar heeft gesteld. Om deze reden is de weigering subsidie te verlenen terecht. Hoewel de activiteiten van de Dierenbescherming op zich zelf waardering verdient, betekent dat nog niet dat daarvoor een subsidie moet worden verstrekt. De raad heeft andere prioriteiten gesteld. De bezwaren zijn dan ook ongegrond. Het besluit tot weigering van de subsidie blijft gehandhaafd.

Klant aan de slag (2004/13869)
'Klant aan de Slag, B-route 2004' is de Nieuwegeinse variant op het beginsel van work first. Klant aan de slag houdt in dat van mensen met een Wwb-uitkering wordt verlangd dat zij optimaal meewerken aan hun reïntegratie, onder andere door voor 20 uur per week werkervaring op te doen. Via aanbesteding is uiteindelijk aan UW-reïntegratie is de opdracht gegund om voor de gemeente Nieuwegein de realisatie hiervan ter hand te nemen.

College neemt kennis van notitie ´Pop op het Fort´(2004/13876) In de commissievergadering BNS van 21 januari 2004 is de commissie door wethouder Breuer toegezegd de mogelijkheden te onderzoeken van huisvesting van een poppodium in het Multicultureel Centrum (MCC) in Fort Vreeswijk. Dit als een van de mogelijke huisvestingsalternatieven van een poppodium in de binnenstad, wanneer het MCC op termijn naar de binnenstad verhuist. Uit het onderzoek blijkt, dat onder voorbehoud van een geluidstechnisch onderzoek de beoogde locatie technisch en functioneel geschikt te maken is voor een popfunctie. Over de beschikbaarheid van de locatie zal op enig moment een bestuurlijke uitspraak moeten worden gedaan, gezien de huidige toeristisch- recreatieve functie van Fort Vreeswijk. Daarnaast zal voor het geschikt maken van deze locatie voor een popfunctie een investering van ¤ 310.000 gepleegd moeten worden. Ten opzichte van eerdere plannen voor een popfunctie betekent dit een substantieel lagere investering. Daarnaast zal ten behoeve van een poppodium in Fort Vreeswijk het huidige budget popactiviteiten opgehoogd moeten worden.

Huisvestingsprogramma en -overzicht 2005 (2204/14586) Het college heeft ingestemd met het huisvestingsprogramma en -overzicht 2005.
Het huisvestingsprogramma bevat alle aanvragen van schoolbesturen van het primair en voortgezet onderwijs, die zijn gehonoreerd op grond van de criteria van de huisvestingsverordening. Het huisvestingsoverzicht bevat alle aanvragen van schoolbesturen die niet zijn gehonoreerd. De aanvragen zijn onder andere gericht op uitbreiden van ruimte, buitenonderhoud en de aanschaf van onderwijsleerpakketten en meubilair. Over het programma en het overzicht is overleg gevoerd met betrokkenen. Het college biedt het voorstel ter behandeling aan aan de commissie SOC en de gemeenteraad met het verzoek het huisvestingsprogramma en -overzicht 2005 vast te stellen. Voor het huisvestingsprogramma 2005 is een bedrag beschikbaar van ¤ 701.558,-

Verlenging vergunning peuterspeelzaal Jandopie (2004/14576) Kind & Co vraagt verlenging aan van de vergunning voor peuterspeelzaal Jandopie. Er zijn géén redenen deze verlenging niet te verlenen. De vergunning voor Jandopie wordt verlengd voor de periode 1 november 2004 tot 1 november 2009 .

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Advies over voorbereidingsbesluiten in commissie en raad (2004/5241) Op 4 maart 2004 heeft de raad 13 voorbereidingsbesluiten genomen voor gebieden verspreid over het gehele grondgebied van de gemeente. Daartegen zijn diverse bezwaarschriften ingediend. De commissie van Bezwaar- en Beroepschriften heeft een advies over de ingediende bezwaarschriften gegeven. Het college neemt kennis van het advies en het conceptraadsvoorstel en -besluit over deze bezwaarschriften. Aan het presidium van de raad is gevraagd het voorstel op de agenda te zetten voor de vergadering van commissie RIM op16 november 2004 en de raadsvergadering op 14 december 2004.

Inspraak concept OOB van start (2004/14587)
Het college heeft besloten het concept-Operationeel Ontwikkelingsplan Binnenstad (concept-OOB) vrij te geven voor inspraak. Dit besluit wordt openbaar bekend gemaakt in het publicatiebord voor het gemeentehuis en in publicaties in de Molenkruier en in het Utrechts Nieuwsblad. De inspraakperiode loopt van 28 oktober tot en met 26 november. Na de beantwoording enjof verwerking van de inspraakreacties in een inspraaknota, gaan het concept-OOB en de inspraaknota naar de gemeenteraad. Naar verwachting neemt de gemeenteraad op 21 december 2004 een definitief besluit over het OOB.

College stemt in met herziening woonruimteverdelingssysteem (2004/13568) Het Bestuur Regio Utrecht is van plan het regionale woonruimteverdelingssysteem op een aantal onderdelen te wijzigen. Belangrijkste redenen hiervoor zijn de huidige beperkte keuzevrijheid van woningzoekenden en het gebrek aan "beweging" op de woningmarkt. Met een herziening (afschaffen van de bezettingsnormen en het afschaffen van de woonduur) wil het BRU de keuzevrijheid vergroten en de doorstroming bevorderen.
Gestreefd wordt naar invoering per 1 januari 2006. Het voorstel van het BRU is uitgebreid besproken in diverse overlegstructuren. Nu vraagt de BRU gemeenten om hun mening. Het college stemt in met het voorstel.

Voorbereidingsbesluit Het Klooster (2004/14637)
De Raad van State heeft het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten voor het bestemmingsplan Het Klooster 2002 op 3 december 2003 vernietigd en zelf goedkeuring onthouden aan het bestemmingsplan. Daardoor is de gemeenteraad verplicht om binnen een jaar een nieuw bestemmingsplan (of meerdere plannen) vast te stellen voor het oorspronkelijke plangebied. In plaats van één correctieve herziening van het eerstgenoemde bestemmingsplan is ervoor gekozen om het nieuwe bestemmingsplan op te delen in 4 plannen. De eerste 2 bestemmingsplannen zijn in ontwerp al ter visie gelegd. Het college stelt de raad voor om een voorbereidingsbesluit te nemen voor de plangebieden van bestemmingsplan 3 (windmolens) en bestemmingsplan 4 (noordoostpunt). Hiermee wordt aangegeven dat deze gebieden in ontwikkeling zijn en zo voorbereidings-bescherming genieten. Hiermee kunnen ongewenste bouwactiviteiten worden voorkomen. Daarnaast kan hiermee via vrijstellingsprocedures medewerking worden verleend aan werkzaamheden en bouwactiviteiten die juist in overeenstemming zijn met de gewenste ontwikkeling van het plangebied.

Voorontwerp bestemmingsplan Jutphaas-Wijkersloot 2003 (2004/) Het college stemt in met het uitgewerkte en gewijzigde bestemmingsplan Jutphaas-Wijkersloot 2003. Het college stelt het presidium voor het voorontwerp te behandelen in de commissie RIM van 16 november 2004. Daarna zal het voorontwerp voor advies worden voorgelegd aan de Provinciaal Planologische Commissie.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Kwaliteit milieuhandhaving (2004/13857)
Naar aanleiding van een oproep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aan haar leden heeft het college besloten een signaal af te geven aan de Tweede Kamer. Daarin geeft ze aan dat de gemeente Nieuwegein op 1 januari 2005 zal voldoen aan de landelijke kwaliteitscriteria voor milieuhandhaving. De oproep is gedaan omdat uit eerder overleg in de Tweede Kamer bleek dat er weinig vertrouwen is in de kwaliteit van milieuhandhaving op lokaal niveau. Tevens heeft het college aandacht gevraagd voor een structurele financiering van de Servicepunten Handhaving, zodat regionale samenwerking tussen handhavingspartners wordt gestimuleerd.

Vaststelling locaties voor negen ondergrondse container (2004/14585) In december 2003 is de gemeente gestart met de plaatsing van ondergrondse containers in Nieuwegein voor het inzamelen van papier en glas. Inmiddels zijn 61 van de 70 locaties in gebruik. Negen containers zijn nog niet geplaatst omdat er problemen waren met de beoogde locaties. Op twee locaties was aanleg niet mogelijk in verband met de in de grond liggende kabels en leidingen. Hiervoor zijn twee nieuwe locaties gevonden. De andere zeven locaties hebben geleid tot protesten vanuit omwonenden. Deze locaties zijn daarom opnieuw bestudeerd. Voor drie van de zeven gevallen zijn betere locaties gevonden. De overige locaties moesten na een zorgvuldige afweging worden gehandhaafd vanwege het ontbreken van betere alternatieven. Het college is nu akkoord gegaan met de locaties van alle negen containers. Voor meer informatie zie bijgaand persbericht.

Kredietaanvraag bedrijvenpark Galecopperzoom (2004/14584) Het college heeft een krediet beschikbaar gesteld van ¤ 678.500,-- exclusief BTW voor de levering en verplaatsing ven een brug voor het bedrijvenpark Galecopperzoom én de afrekening van het inmiddels geleverde zand voor de 'voorbelasting' van de Zoomweg om verzakkingen na het bouwrijp maken zoveel mogelijk te voorkomen.

De raad beslist over vaststelling van de Afvalstoffenverordening (2004/14639)
Zie bijgaand persbericht.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Bouwvergunning voor winkelcentrum Kauwenhof (2004/14216) Het college heeft vrijstelling en bouwvergunning te verlenen voor het gedeeltelijk vernieuwen en vergroten van winkelcentrum "De Doorslag" aan de Kauwenhof te Nieuwegein. De bouwvergunning betreft het uitbreiden van de bestaande supermarkt, het verfraaien van de gevels en het heroriënteren van twee winkels. De vrijstelling is verleend voor het overschrijden van het maximaal toegestane oppervlak aan bedrijfsvloer en het gedeeltelijk bouwen op de bestemming verkeersdoeleinden, voetgangers. Dit besluit zal worden bekendgemaakt in de Molenkruier van 10 november 2004 en tevens zal worden verwezen naar de mogelijkheden voor bezwaar en beroep.

College beantwoordt brief over betaald parkeren(2004/11623) Het college heeft geantwoord op een brief van de heer Loewenicht uit de wijk Doorslag inzake de invoering van betaald parkeren. Dhr. Loewenicht maakte per brief bezwaar tegen de invoering daarvan in de wijk Doorslag. Het college blijft bij haar standpunt (is immers een raadsbesluit)

College verklaart bezwaren van Motormechanica over bestemming deel van de Nieuwe Kerkweg ongegrond (2004/6544)
Het College stelt de raad voor om het bezwaarschrift van de directie van Motormechanica te Nieuwegein ongegrond te verklaren. De directie had bezwaren tegen het onttrekken van een deel van de Nieuwe Kerkweg aan de openbaarheid. Het college volgt hiermee het advies van de ´Commissie bezwaar en beroep´ op.
De raadsvergadering vindt plaats op 14 december 2004.

College stelt fietsnota vast (2004/13501)
Zie bijgaand persbericht.

Tijdelijke maatregelen winkelcentrum Hoog Zandveld (2004/14216) Het college gaat akkoord met het treffen van tijdelijke maatregelen in de openbare ruimte van het winkelcentrum Hoog Zandveld en stelt hiervoor een krediet beschikbaar. De tijdelijke maatregelen betreffen herbestratings-werkzaamheden, verbetering en uitbreiding van de openbare verlichting en het plaatsen van tijdelijke hekwerken. Dit gebeurt in overleg met de winkeliers en volgens eerdere toezeggingen om op korte termijn maatregelen te nemen ter verbetering van de kwaliteit van de openbare ruimte aldaar.

Project ´Nieuw gemeentehuis´ verder na pauze (2004/14590) Het college van B&W heeft besloten tot een projectorganisatie die zich bezig houdt met de realisatie van een nieuw gemeenthuis. Een eerste opzet om te komen tot een plan van aanpak, genaamd "de Gids" is door de stuurgroep Nieuwe Gemeentehuis op 12 januari 2004 vastgesteld. Door de ontwikkelingen rondom de Binnenstad is het project 5 maanden stilgelegd. Nu maakt de projectorganisatie een herstart. Het college heeft kennis genomen van de aangepaste planning.

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2004/14589) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Uitkeringen gemeentefonds vallen iets hoger uit (2004/13381) De september-circulaire van het gemeentefonds ministerie laat een iets minder negatief beeld van de ontwikkeling van de algemene uitkering zien dan de juni-circulaire. Per saldo komt het nadeel voor 2004 nu uit op ¤ 585.880,-. In de juni-circulaire leek dit nog ongeveer ¤ 900.000,- te worden. Deze extra uitkering van ruim drie ton wordt verwerkt in de najaarsnota. Voor 2005 neemt de uitkering uit het gemeentefonds per saldo toe met ¤ 49.036,-. Dit bedrag zal worden verwerkt in de eerste begrotingswijziging 2005. Daarnaast krijgt de gemeente geld voor een aantal aanvullende taken op het gebied van sociale zaken en kinderopvang.

College stelt Najaarsnota 2004 vast (2004/14662)
Het college heeft de Najaarsnota 2004 vastgesteld, en legt deze nu ter goedkeuring voor aan de raad.