Gemeente Waterland


De gemeenteraad heeft het college en de organisatie complimenten gegeven voor de programmabegroting 2005. De zorgen over de financiële situatie blijven, maar we zijn op de goede weg, aldus de verschillende fracties.

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft de begroting 2005 opgesteld. In de begroting staan de plannen voor 2005; wat gaan we doen en hoeveel mag dat kosten. Foto: gemeenteraad Waterland

Nieuwe ideeën
De verschillende politieke partijen in de raad gaven tijdens de algemene beschouwingen aan hoe ze over de begroting dachten en kwamen zelf ook met ideeën en aanpassingen. Een aantal van deze ideeën haalde de eindstreep niet omdat óf de raad zich niet in meerderheid achter het idee schaarde óf omdat de behandeling van het idee werd aangehouden.

De volgende aanpassingen zijn wel door de raad overgenomen:

Woningbouw Ilpendam
Algemeen Belang Waterland heeft voorgesteld om op een voormalig speelveldje in Ilpendam 1 á 2 woningen te bouwen. Met de verkoop van de grond, heeft de gemeente weer extra inkomsten én is er weer een mogelijkheid geschapen om te bouwen in Ilpendam. De raad vond dit een goed plan. Het college zal hiervoor mogelijkheden onderzoeken.

Forensenbelasting omhoog
Het voorstel van Waterland 95 om de forensenbelasting, net als alle overige belastingen, trendmatig te verhogen is zonder dat daarover gestemd is door de gehele raad overgenomen.

Betere toegankelijkheid traditionele schepen
GroenLinks heeft voorgesteld om het college opdracht te geven in actie te komen tegen de nieuwe Europese regels voor de aanpassing van traditionele schepen. De raad heeft dit unaniem aanvaard. Deze regels beogen de verbetering van de toegankelijkheid voor gehandicapten. De raad wil optimale toegankelijkheid en veiligheid voor gehandicapten waarborgen, zonder dat het varend erfgoed wordt aangetast.

Bezuinigen op beheerplannen
Algemeen Belang Waterland wil met een kleine werkgroep bestaande uit raadsleden en ambtenaren de gemeentelijke beheerplannen (Groen, Riolering, Wegen etc.) doorlichten om te bezien waar nog bezuinigingen mogelijk zijn. Een dergelijke actie voor het gebouwenbeheerplan heeft reeds tot forse besparingen geleid. Ook hier stemde de raad unaniem mee in.

Besparen gasgebruik
De VVD kwam onder andere met een bezuinigingsvoorstel. Het blijkt dat de kosten van het gasverbruik in sporthal t Spil erg hoog zijn. Door het aanbrengen van een klokthermostaat en het aanspreken van de beheerder op het gasverbruik worden er kosten bespaard, aldus de VVD. De raad zag hier de voordelen ook van in en keurde het plan goed.

Sportverenigingen niet te hard treffen
GroenLinks en Algemeen Belang Waterland vroegen ook aandacht voor de sportverenigingen in Waterland. Op 18 november zal de raad beslissen hoeveel Foto: sportveld subsidie de sportverenigingen in 2005 ontvangen. Door bezuinigingen zullen de subsidies lager uitvallen dan voorheen. Dit betekent voor de sportverenigingen onder andere dat ze hun contributies zullen moeten verhogen. De twee partijen stellen voor om de bezuinigingen in fases door te voeren, zodat de contributies binnen de perken blijven. De raad zal deze voorstellen tijdens de vergadering op 18 november verder bespreken.

Werk aan de winkel
Het college kan nu aan de slag met de goedgekeurde begroting. In de week van 22 november ontvangt u de begrotingskrant, waarin staat beschreven wat de gemeente in 2005 allemaal gaat doen en wat u kunt verwachten.

U kunt de begroting downloaden als pdf-document (576 kb /137 pagina's)

.