Ingezonden persbericht


Reactie SMO op moord Theo van Gogh

Ingezonden brief

"DE SAMENLEVING.. DAT ZIJN WIJ!!"

Net als ieder weldenkende Nederlander zijn ook wij van het Steunpunt Minderheden Overijssel vreselijk geschrokken en onthutst over de Jihad- en doodsbedreigingen in de brief van de moordenaar van Theo van Gogh. Nu de moord meer blijkt dan "alleen" de laffe daad van een gestoord individu, willen we als SMO onze mond niet houden. Vooral omdat we weigeren ons door deze zaak uit elkaar te laten spelen. We moeten verder met elkaar, ook in Overijssel. Het uiteenvallen van onze samenleving zou rampzalig zijn. Er is geen andere keus dan met elkaar samen te leven. We roepen daarom iedereen - bestuurders, scholen, werkgevers, media, buurtgenoten enzovoort - op zijn of haar verantwoordelijkheid op te pakken om ervoor te zorgen dat geen tweedeling tussen allochtonen en autochtonen of christenen en islamieten wordt gecreëerd, of tegenstellingen worden verscherpt. Ontegenzeglijk is het bestaan van deze extremistische groeperingen een symptoom van mislukte integratie. Overijssel is een rustige provincie zonder grote etnische spanningen. We beseffen echter dat de onschuld in Nederland door deze zaak verloren is gegaan en dat dit onderwerp niet snel zal wegebben, maar op de agenda zal blijven staan. Als SMO willen we er alles aan doen om vast te houden aan onze "eenheid in verbondenheid" die we na de aanslagen van 9-11 hebben geproclameerd. SMO wil daarom graag een schakelfunctie vervullen om groepen bij elkaar te brengen en te houden."

Voor ons staat buiten kijf dat het onterecht is hele gemeenschappen aan te kijken op de daden van geobsedeerde enkelingen. Tegelijk zijn we het oneens met mensen die de moord op Theo van Gogh bagatelliseren of goedpraten door te wijzen op diens provocerende uitspraken over de islam. Wat nu op het spel staat is onze democratische rechtsorde met haar fundamentele principes van vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst. Toch heeft de vrijheid van meningsuiting volgens het SMO ook een keerzijde, waarvan we ons wellicht beter bewust moeten worden: Natuurlijke mógen en kúnnen we alles zeggen. Maar moeten we ons niet afvragen of we ook alles móeten zeggen, zeker als we daarbij de grenzen van respect voor anderen naderen, zo niet overschrijden. Hier ligt weliswaar een dilemma, maar voor het vinden van het juiste evenwicht en het toetsen van uitspraken hebben we in Nederland rechters, Raad voor Journalistiek e.d. De ervaring wijst uit dat in Nederland veel geoorloofd is.

De moord op Van Gogh bewijst dat we in Nederland niet beschikken over de instrumenten om radicale groepen in beeld te krijgen. Het is dan ook van het allergrootste belang dat de AIVD meer ingangen krijgt naar extremistische en

daarmee verwante groeperingen en harder kan optreden. Ieder van ons - autochtoon én allochtoon - dient alert te zijn op fundamentalistische dreigementen en uitlatingen van groepen of individuen. We zijn immers allen gebaat bij en verantwoordelijk voor het stoppen van verdere radicalisering en het uiteenvallen van onze SAMENleving.

Ed Wallinga, directeur Steunpunt Minderheden Overijssel

Steunpunt Minderheden Overijssel (SMO)

Expertisecentrum voor multiculturele ontwikkeling

Wierdensestraat 39c, 7607 GE Almelo - www.smo-ov.nl

---- --