Ingezonden persbericht


P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 5 november 2004

Groen! tegen afschaffing buslijnen in Brussel:

Brusselse en federale regering moeten oplossing zoeken voor MIVB

Brussels volksvertegenwoordiger Adelheid Byttebier (Groen!) roept de Brusselse regering op tot een dringend overleg met de federale regering rond de nijpende financiële problemen bij de MIVB. Tegelijkertijd verwacht de groene volksvertegenwoordiger van de Brusselse regering op korte termijn inspanningen om het personeelstekort bij de vervoersmaatschappij op te lossen.

Het is nu al de derde vrijdag op rij dat bussen, trams en metro in de hoofdstad niet uitrijden. Dat is nefast voor zowel de Brusselaars als voor de vele pendelaars uit Vlaanderen en Wallonië. De Brusselse regering heeft de centen niet om een gedegen openbaar vervoer te verzekeren, stelt Byttebier die het niet neemt dat de MIVB enkele lijnen - zoals lijn 85, vanaf volgende week tijdelijk afschaft. Dat is een perverse logica: om tegemoet te komen aan de terechte vraag van de MIVB-werknemers naar extra chauffeurs en menselijker rijtijden wordt het aanbod van het openbaar vervoer in Brussel ingekrompen. Ook meent Byttebier dat de federale regering met extra centen over de brug moet komen. De federale ambtenaren kunnen gratis reizen in Brussel, maar de federale regering compenseert amper een derde van die kostprijs. Het is leuk voor de federale regering om met die maatregel uit te pakken maar de MIVB zit wel met de gebakken peren. Een kwart van de Brusselse begroting gaat nu al naar de MIVB.

De MIVB wil nu via het opschorten van lijnen geld en personeel vrijmaken. Ook dat vindt geen genade in de ogen van Byttebier. Het Brusselse openbare vervoer lijkt wel het slachtoffer te worden van het eigen succes. De MIVB draait op voor maatregelen waarvoor onvoldoende compensaties worden gegeven. De Brusselse regering moet op korte termijn een inspanning doen rond het personeelstekort bij de MIVB. Tegelijkertijd dient ze de onderhandelingen op te starten met de federale regering om op langere termijn te komen tot structurele oplossingen van de financiële problemen bij de Brusselse vervoersmaatschappij.

>
...............................................
Persdienst Groen!
Ron Hermans, persverantwoordelijke
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel 02 219 19 19 fax 02 223 10 90
gsm 0473 90 30 66
e-mail pers@groen.be
...............................................
Groen! via InterNet
e-mail persdienst: pers@groen.be
Groen! homepage : http://www.groen.be/
persteksten : http://www.groen.be/pers/