Ingezonden persbericht


Tilburg, 5 november 2004

Kruisvaarderstraat een open riool

In de Tilburgse Kruisvaarderstraat wordt momenteel de riolering vervangen. Echter, door 'gebrek aan mankracht' zijn al wel de oude rioleringen doorgezaagd, maar worden die pas in de loop van de komende week aangesloten op het nieuwe stelsel. Momenteel is de Kruisvaarderstraat dan ook veranderd in een heus open riool: alle afvoer vanuit de huizen komt terecht in de opengebroken straat. De SP fractie vraagt vandaag aan het college hier onmiddellijk een einde te maken.

De opengebroken straat met hoge bergen zand is een zeer aantrekkelijke speelplek voor kinderen. Tientallen kinderen spelen nu dus in een open riool en met het weekeinde voor de deur wordt dat alleen nog maar erger. Voor de omwonenden is dit een absoluut onaanvaardbare situatie. Volgens de werklieden ter plekke kan het nog wel een week duren voordat de rioleringen weer zijn aangesloten.

De SP fractie wil dat vandaag nog een einde wordt gemaakt aan deze derde-wereld-toestand en dat de wethouder dus opdracht geeft de open rioleringen aan te sluiten op het rioolstelsel. Ook zullen maatregelen genomen moeten worden om te voorkomen dat de rest van de Kruisvaarderstraat volgende week ook in een open riool verandert. De fractie stelde de volgende vragen aan het college:


1. Bent u op de hoogte van de rioolwerkzaamheden in de Kruisvaarderstraat?


2. Bent u op de hoogte van het feit dat de Kruisvaarderstraat op dit moment een open riool is in de letterlijke zin van het woord?


3. De rioolafvoer van de huizen komt nu uit in de opgebroken straat, en tientallen kinderen spelen daar in. Met het weekeinde voor de deur zal dit alleen nog maar toenemen. Bent u met ons van mening dat dit een ontoelaatbare situatie oplevert met gevaar voor de gezondheid van de omwonende?


4. Bent u met ons van mening dat aan deze situatie onmiddellijk een eind gemaakt moet worden?


5. Bent u bereid het verder opbreken van het riool in de Kruisvaarderstraat onmiddellijk stop te zetten en de open riolen onmiddellijk te laten aansluiten op het rioolnetwerk?


6. Bent u bereid maatregelen te nemen om te voorkomen dat deze situatie zich verderop in de Kruisvaarderstraat ook gaat voordoen?


---- --