Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Geen grootschalige bebouwing op Gaatkensplaat

Warmtestation definitief naar Vaanpark 3

BARENDRECHT (5 november 2004) - Er komt definitief geen bebouwing op Gaatkensplaat, de serie kleine eilandjes tussen de Barendrechtse nieuwbouwwijken Havenkwartier en Gaatkensoog. Dat heeft het bestuur van de Ontwikkelingsmaatschappij Midden-IJsselmonde (OMMIJ) op voorspraak van de Barendrechtse college van burgemeester en wethouders besloten. Het op Gaatkensplaat geplande warmtestation wordt nu gerealiseerd op bedrijventerrein Vaanpark 3 en ook komen er op Gaatkensplaat geen woningen of appartementen. De eilandjes en de vrije natuur blijven daarmee behouden voor de vele watervogels en uiteraard voor alle omwonenden.

Door het besluit van de OMMIJ blijft Gaatkensplaat vrij van bebouwing, nu en in de toekomst. Wel wil de gemeente Barendrecht op Gaatkensplaat een ontmoetingsplek voor wijkbewoners realiseren. De ontmoetingsplek, die bedoeld is voor zowel jong als oud, zal ongeveer dezelfde opzet krijgen als de JOP nabij de wijk Ter Leede.

'Stadsverwarming'
Recent was de gemeente Barendrecht nog van plan om de kleine eilandjes van Gaatkensplaat samen te voegen waarna het de bedoeling was dat ENECO op die plaats een warmtestation zou realiseren. Dit station zou vervolgens samen met een ander nog te bouwen warmtestation op bedrijvenpark Vaanpark 3 moeten zorgen voor de 'stadsverwarming' en de warm water-voorziening in diverse wijken van Barendrecht-Carnisselande. Het plan voor een warmtestation op Gaatkensplaat stuitte echter direct op veel bezwaren uit de omgeving. Daarop heeft ENECO onderzocht of het mogelijk was de warmtevoorziening te concentreren op één locatie in Barendrecht-Carnisselande. En inmiddels is gebleken dat het reeds geplande warmtestation op Vaanpark 3, waarvoor al maanden geleden een definitieve bouwvergunning is verleend, over afdoende capaciteit beschikt om alle aangesloten wijken in Carnisselande van stadsverwarming en warm water te voorzien. De bouw van het definitieve warmtestation op Vaanpark 3 zal nu binnen enkele maanden beginnen. En zodra het gebouw operationeel is (planning: eind 2005) zullen de tijdelijke voorzieningen bij Carnisse Veste en op Gaatkensoog verdwijnen.

Appartementencomplex
Jaren geleden was het nog de bedoeling om op het eiland Gaatkensplaat een groot appartementencomplex te bouwen. Ooit was het eiland zelfs de beoogde plek voor een woontoren, bedoeld als 'landmark' voor de Vinex-locatie Carnisselande/Portland. Maar hoewel die optie ook in het bestemmingsplan werd opgenomen, zijn de plannen later veranderd. Het Middeldijkerplein werd de nieuwe plek voor de woontoren en op die locatie is onlangs gestart met de bouw van dat complex. De OMMIJ en de gemeente Barendrecht hebben nu op bestuurlijk niveau afgesproken dat er op Gaatkensplaat definitief geen grootschalige bebouwing komt, dus geen warmtestation en ook geen appartementencomplex. Wel wil het college van b&w het eiland Gaatkensplaat laten uitgroeien tot een ontmoetingsplek voor jong en oud.

Noot voor de pers,