Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Conferentie in Geuzenveld-Slotermeer

Geen graffiti, een schone openbare ruimte en zo op het eerste gezicht veel middelen voor stedelijke vernieuwing. Dat beeld over Geuzenveld-Slotermeer is blijven hangen bij deelnemers van Poseidon.

Bij dit project van de Europese Gemeenschap nemen diverse deelnemende steden en regio's een `kijkje in elkaars keuken'. Vorige week was stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer gastheer. Dat gebeurde via een werkconferentie.

Rondleiding
Onderdeel daarvan was ook een rondleiding. In het bijzijn van stadsdeelvoorzitter Robin de Bood maakte het gezelschap, bestaande uit vertegenwoordigers van stadsdelen van Wenen, Stockholm en Londen en de regio's van Genua en Noord Kent, kennis met diverse projecten en stedelijke vernieuwingslocaties.

De tocht voerde onder meer over De Geuzenbaan en langs de Steunpunten, Stichting De Brug en het pas geopende Tiener Meidencentrum. Ook werd gesproken met bewoners in het Slotermeerhof. Die vertelden hun ervaring met het co-productieproces. Zowel De Bood als bewoners zijn hoopvol gestemd over de uitkomst van dit proces.

Verrassende uitkomst
Participatie liep als een rode draad door de werkconferentie. "Ze hebben met eigen ogen kunnen zien dat participatie bij stedelijke vernieuwing een langdurig en complex proces is. Daar proberen wij met vallen en opstaan handen en voeten aan te geven.

Al met al vonden de deelnemers aan Poseidon dat ons stadsdeel ver is met participatie. Zij gaven aan daar nog veel van te kunnen leren," stelt De Bood.

Poseidon
Bij Poseidon, dat staat voor Partnership on Socio-Economic and Integrated Development of Deprived Neighbourhood, draait het onder meer om participatie en communicatie.

Ook wordt veel energie gestoken in projecten die de sociaal-economische situatie in achterstandswijken verbeteren. Bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, werk, kinderopvang en bedrijvigheid. Het project loopt tot en met januari 2007.

Trekker
Geuzenveld-Slotermeer, trekker namens de gemeente Amsterdam, doet mee met drie pilotprojecten: de Brede Buurtschool 't Koggeschip, de herinrichting van de Bakema buurt en de Slotermeerhof.

Auteur(s):
B. Jansen