Gemeente Alkmaar


Jongeren betrekken tijdelijk sloopwoningen Overdie

Alkmaar, 4 november 2004

Minstens 50% van de 500 woningen die voor de herstructurering van Overdie worden gesloopt, dienen straks als tijdelijke woonruimte voor jongeren. Met dit B&W-besluit van 2 november jl. wordt uitvoering gegeven aan de afspraken in de nota Tempoteam om meer woningaanbod voor jongeren te creëren. De woningen aan de Spieghelstraat 6 tot en met 64 (even nummers) en de Hooftstraat 167 tot en met 189 (oneven nummers) komen het eerst beschikbaar.

De woningen in Overdie hebben een lage huur en zijn daarom geschikt als huisvesting voor jongeren. Om ervoor te zorgen dat jonge jongeren (onder de 23) ook daadwerkelijk aan bod komen bij de verdeling van de woningen, is besloten voor deze woningen het huidige systeem van woonruimteverdeling los te laten. In de Woonkrant komen advertenties waarin wordt vermeld dat belangstellenden voor tijdelijke huur zich kunnen inschrijven bij de eigenaren van de woningen (de woningcorporaties). De woningen worden vervolgens verdeeld via het principe dat wie zich het eerst inschrijft, ook het eerst aan de beurt komt. De woningen die niet door jongeren worden betrokken, zullen aan andere woningzoekenden worden verhuurd die belangstelling hebben voor tijdelijke verhuur.

Wethouder Ad Godijn van Wonen is blij met de tijdelijke verhuur van de sloopwoningen: `Met het uitvoeren van deze afspraak uit de nota Tempoteam laat de gemeente zien dat ze het heel belangrijk vindt dat jongeren in Alkmaar kunnen (blijven) wonen. En daarvoor maken we niet alleen beleid, we voeren het ook uit.'

500 woningen
De woningen aan de Spieghelstraat 6 tot en met 64 (even nummers) en de Hooftstraat 167 tot en met 189 (oneven nummers) zijn het eerst aan de beurt om gesloopt te worden. De huidige huurders kunnen met behulp van stadsvernieuwingsurgentie op zoek gaan naar een nieuwe woning. Naar verwachting zullen de eerste woningen begin janu arivrijkomen.Toten met 2011 zullen ieder jaar steeds blokken woningen worden aangeboden voor tijdelijk verhuur. In totaal gaat het om ongeveer 500 woningen.

Meer jongerenwoningen
De gemeenteraad heeft aangegeven veel waarde te hechten aan extra woningen voor jongeren. De notitie Tempoteam beschrijft een aantal mogelijkheden om dit te realiseren. Het beschikbaar stellen van minstens 50% van de te slopen woningen in Overdie is daar één van.

5 november 2004