Lijst Pim Fortuyn


LPF pleit voor meldpunt extremisme

Den Haag, 05/11/2004 - De Lijst Pim Fortuyn pleit voor het openen van een telefonisch meldpunt voor extremisme.

Met het openen van een dergelijke telefoonlijn, waar bezorgde burgers hun vermoedens aangaande de voorbereiding van gewelddadig extremisme kunnen uiten, wil de LPF een beroep doen op het verantwoordelijkheidsgevoel van een ieder. De LPF vindt het belangrijk dat, met het oog op de gebeurtenissen van afgelopen dinsdag, de moslimgemeenschap de kans wordt geboden om hun betrokkenheid bij het bestrijden van islamitisch-extremisme in daden om te zetten.

Het meldpunt, onder toezicht van de AIVD, kan een belangrijk hulpmiddel zijn bij het vroegtijdig signaleren en voorkomen van extremistische, staatsondermijnende acties. De LPF acht het noodzakelijk dat er naast het bestaande meldpunt M (Meld Misdaad Anoniem) een speciaal meldpunt voor terreur in het leven wordt geroepen. We hebben het hier niet over een overval of diefstal, maar over bedreigingen voor de rechtsstaat. Dergelijke meldingen moeten direct aan de AIVD worden doorgegeven.

Na de moord op Theo van Gogh is duidelijk geworden dat om dit soort misdaden te voorkomen meer middelen moeten worden ingezet. De terechte verontwaardiging van de Nederlandse burger biedt hoop op een verhoogde alertheid en landelijke inzet. De hulp van een alerte bevolking kan zowel voor de AIVD als voor ons land van onschatbare waarde zijn.

De Lijst Fortuyn verwacht dat een dergelijk meldpunt doeltreffend zal zijn. Een kliklijn waarborgt de anonimiteit en zorgt ervoor dat melders onbevreesd melding kunnen maken van potentieel staatsondermijnende activiteiten. Vanzelfsprekend is de kliklijn geschikt voor het melden van iedere vorm van gewelddadig extremisme. De LPF zal dit voorstel volgende week aan de regering voorleggen tijdens het debat over de moord op Van Gogh.