Ingezonden persbericht


Afzender Actiecomité garnalen

Den Haag 5 november 2004

PERSBERICHT

Situatie garnalen vissers onhoudbaar

Het is nu of nooit

November 2004 Den Haag. Vanmorgen deelden garnalenvissers gratis verse garnalen uit aan het publiek in Den Haag. Met deze ludieke actie, die een vervolg is op de blokkade van de haven van Harlingen eerder deze week, vragen de garnalenvissers aandacht voor de crisis waarin ze terecht zijn gekomen.

Honderden voorbijgangers hebben vandaag een zakje verse garnalen ontvangen. Ook directeur-generaal Oostra van het ministerie van LNV en de heer Kalbfleisch, directeur van de NMA, namen de Hollandse lekkernij in ontvangst. Beide beleidsmakers wezen op de tijd die de zaak nodig heeft. Maar tijd hebben de garnalenvissers niet. Als er niet binnen enkele weken een oplossing komt voor deze crisis dan zal een groot deel van de garnalenvloot failliet worden verklaard. De Nederlandse Mededinging Autoriteit heeft de garnalenvissers namelijk verboden om onderling afspraken te maken over aan te voeren hoeveelheden garnalen. Hierdoor is er een garnalenberg ontstaan met als gevolg dat grote hoeveelheden garnalen worden doorgedraaid. Dat is niet goed voor ons, maar zeker ook niet voor de natuur. En dat zijn een aantal maatschappelijke organisaties ook met ons eens , laten de garnalenvissers weten.

We zijn de dupe van onduidelijkheid over verantwoordelijkheden tussen de NMA, de regering en Brussel. Het is de hoogste tijd dat die duidelijkheid er komt, anders is het niet meer nodig. Het is nu of nooit .

Nog deze week vinden er gesprekken plaats tussen minister Veerman van LNV en de heer Kalbfleisch van de NMA.

***

Dit is een persbericht van het actiecomité van garnalenvissers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

J.K. Nooitgedagt, 06-53331313

D.J.T. Berends, 06-46223090

Bijgevoegd beeldmateriaal is vrij te gebruiken o.v.v. Foto Willem Toering, HA 62, garnalenvisser.