Nivel


Dr. A. van den Brink-Muinen, Dr. A.M. van Dulmen, Factoren gerelateerd aan farmacotherapietrouw van chronisch zieken, NIVEL, 2004, 37 pagina's
Prijs: 5,=
ISBN: 90-6905-693-3
Chronisch zieken hebben hulp nodig bij therapietrouw

5 november 2004

Huisartsen zouden hun chronische patiënten duidelijker moeten wijzen op de gevaren van het niet, of niet tijdig innemen van hun medicijnen. De bijsluiters van geneesmiddelen zouden dat ook in begrijpelijke taal moeten vermelden.
Dit concludeert het NIVEL naar aanleiding van literatuuronderzoek van in opdracht van het Platform PI (Patiënt-Industrie), een samenwerkingsverband tussen de patiëntenorganisaties en de research-georiënteerde farmaceutische industrie. Al langer is bekend dat veel chronisch zieken zich niet aan de voorgeschreven behandeling houden en dat het moeilijk is om daar verandering in te brengen. Dat is niet alleen schadelijk voor de gezondheid van de patiënt, maar zorgt ook voor hogere kosten in de gezondheidszorg. Door het niet, of niet vaak genoeg innemen van geneesmiddelen kunnen klachten namelijk aanhouden of verergeren. Er kunnen zelfs nieuwe klachten ontstaan door verkeerd medicijngebruik.
Blijkbaar moet je mensen continu bij de les houden en ze er steeds weer op attenderen om hun pillen te slikken, vertelt NIVEL programmaleider Sandra van Dulmen.

Te weinig, te laat of te kort
In deze analyse van de 33 empirische studies die er sinds 1990 in Nederland op dit gebied zijn uitgevoerd zet het NIVEL op een rijtje hoeveel chronisch zieken zich niet aan de farmacotherapeutische behandeling houden, welke factoren daar een rol in spelen, en wat er mogelijk aan dit probleem te doen is. Bijna de helft van de studies was uitgevoerd onder patiënten met astma/COPD. Slechts in een klein aantal studies werd er gekeken naar ander aandoeningen, zoals HIV/AIDS en depressie.
Het gevonden percentage therapietrouw was wisselend en meestal laag. Veel chronisch zieken gebruiken hun medicijnen niet - of niet altijd - op de manier die hun arts hen heeft voorgeschreven. Ze nemen een lagere dosis per keer, ze nemen minder doses per dag of ze nemen hun medicijnen niet op tijd in. Als ze voedselvoorschriften krijgen houden ze zich daar ook niet (altijd) aan.
Het blijkt vooral moeilijk de therapievoorschriften na te leven naarmate een kuur langer duurt. Ook het vaak moeten slikken van medicijnen, bijvoorbeeld viermaal daags, het last hebben van bijwerkingen, en het gebruik van een aantal verschillende geneesmiddelen tegelijk leiden vaak tot het niet correct opvolgen van doktersvoorschriften. Een probleem is ook dat bijvoorbeeld mensen met een hoge bloeddruk er helemaal niks van merken als ze hun medicijnen niet innemen. De gevolgen worden pas later duidelijk, zegt NIVEL-onderzoeker Atie van den Brink-Muinen.

De rol van de patiënt
Als mensen vertrouwen hebben in de behandeling, merken dat het medicijn effect heeft, en het gevoel hebben zelf invloed te kunnen uitoefenen op hun eigen situatie, blijken ze zich beter aan de voorschriften te houden.Daarom is het belangrijk dat patiënten worden aangemoedigd om vragen te stellen als een voorschrift onduidelijk is. Goede informatie-uitwisseling is dus cruciaal. Vervolgonderzoek naar farmaco-therapietrouw zou zich sterker moeten richten op wat patiënten ertoe beweegt om doktersvoorschriften niet na te leven. Jannie Riteco (voorzitter van de Werkgroep Therapietrouw & Communicatie van het platform Patiënt-Industrie): Het uiteindelijke doel van zulk onderzoek is om de kwaliteit en efficiency van de farmacotherapeutische zorg te verbeteren en de patiënt zelf meer verantwoordelijkheid te geven voor het managen van de eigen gezondheid".

Symposium
Op maandag 8 november 2004 organiseert het Platform PI een symposium over dit onderwerp met de titel: Therapietrouw en Communicatie: de Patiënt aan het woord. Het middagsymposium staat in het teken van acties die gezamenlijk ondernomen kunnen worden om informatie, communicatie, en daarmee therapietrouw te verbeteren. Meer informatie over dit symposium is te krijgen bij moniqueromeijn@wanadoo.nl.

Zie ook


* bovengenoemd NIVEL rapport (37 pag., 203 kB, PDF)
* het NIVEL onderzoeksprogramma Farmaceutische Zorg
* het NIVEL onderzoeksprogramma Het hulpverleningsproces; onderzoek naar bejegening van patiënt en cliënt

* het NIVEL onderzoeksprogramma Zorgvraag van Chronisch Zieken
* informatie op de NIVEL site over patiënten en chronisch zieken
* NIVEL rapporten bestellen

Laatste update door: Thea Visser, op 5 november 2004

European research Network on Quality Management in Health Care European research Network on Quality Management in Health Care

Griep dossier

Landelijk Informatienetwerk Huisartsenzorg Databank Zorgvernieuwing European Association for Communication in Health Care European Influenza Surveillance Scheme Panel verpleegkundigen en verzorgenden Landelijke Informatievoorziening Paramedische Zorg Nationaal Kompas Volksgezondheid European Association of Public Health European research Network on Quality Management in Health Care Palliatieve zorg
Tweede nationale studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk

NIVEL, Postbus 1568, 3500BN Utrecht, Tel. 030 2729700, Fax. 030 2729 729, email: nivel@nivel.nl