Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Gemeente Mededelingen

Financiële positie verslechtert door rijksmaatregelen

Hoewel bij de eerste bijstelling van de begroting 2004 nog werd uitgegaan van een positief saldo van ruim drie ton, ziet het er nu naar uit dat het saldo van de jaarrekening uiteindelijk ? 1,1 miljoen negatief zal uitvallen.

Hoogezand, 2 november 2004 Persbericht 2004/098

De hoofdoorzaak van deze terugval ligt in de bijstandsverlening. Per 1 januari 2004 is de Wet Werk en Bijstand ingevoerd, die er toe heeft geleid dat gemeenten volledig financieel verantwoordelijk zijn gemaakt voor de bijstandsverlening. De combinatie van een stijgend aantal aanvragers en een korting van 8% op de rijksvergoeding per cliënt heeft geleid tot een financieel tekort van ? 1,4 miljoen op de bijstandsverlening voor Hoogezand-Sappemeer.

Gevolgen voor de komende jaren
Ook de begroting 2005 die op 9 november in de gemeenteraad besproken zal worden, komt door deze ontwikkelingen in een ander daglicht te staan. Bij het opstellen van de begroting was nog niet bekend welk bedrag het rijk in 2005 ter beschikking zal stellen. Deze informatie is recent bekendgemaakt. Ten opzichte van de raming voor 2005 is dat bedrag ? 380.000,- lager uitgevallen. Of het aantal bijstandsgerechtigden zal stijgen of afnemen is moeilijk te voorspellen.

Voor 2006 en later is het nog moeilijker een voorspelling te doen. In de veronderstelling dat de verlaging van ? 380.000,- een structureel effect zal hebben, stijgen de tekorten in 2006 en verder naar ? 1 - ?
1,25 miljoen. Het college heeft de gemeenteraad hierover vandaag per brief geïnformeerd. Naar de mening van het college zijn maatregelen noodzakelijk. In deze brief geeft het college aan met de raad van gedachten te willen wisselen over de wijze waarop de meerjarige tekorten ingevuld moeten gaan worden. Het college hoopt met de raad overeenstemming te bereiken over een evenwichtig pakket aan maatregelen.

sluiten