Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
5 november 2004

WETTELIJKE VERANKERING VAN DE BIJZONDERE OPSPORINGSDIENSTEN

De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel Bijzondere opsporingsdiensten dat is opgesteld door minister Donner van Justitie mede namens zijn ambtgenoten van Financiën, VROM, LNV en SZW. Met het wetsvoorstel beoogt het kabinet te komen tot versterking van de samenhang in de rechtshandhaving en de democratische controle en tot verbetering van de handhaving van de ordeningswetgeving. Verder regelt het wetsvoorstel de instelling van het functioneel parket als nieuw type eerste-lijnsparket.

Het wetsvoorstel regelt de taken en bevoegdheden van de bijzondere opsporingsdiensten, de samenwerking tussen de diensten onderling en met de reguliere politie, het beheer over de diensten en het gezag over hen. Het gaat om de volgende vier diensten:
- de FIOD/ECD die ressorteert onder de minister van Financiën;
- de Inlichtingen- en opsporingsdienst van het ministerie van VROM;
- de Dienst Opsporing van de AID die valt onder de minister van LNV;
- de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) van het ministerie van SZW. Het beheer over de diensten blijft de verantwoordelijkheid van de betrokken vakminister. De bijzondere opsporingsdiensten hebben algehele opsporingsbevoegdheid en handelen daarbij onder het gezag van het openbaar ministerie. Om het gezag over deze diensten te versterken is binnen het openbaar ministerie een landelijke eenheid geformeerd: het Functioneel Parket.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 05.11.2004