Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
5 november 2004

KABINETSSTANDPUNT `DOORLICHTING MINISTERIËLE REGELINGEN'

Het kabinet zal het aantal ministeriële regelingen terugbrengen tot een aantal dat echt noodzakelijk is. Ook zullen bestanden worden ontdaan van die regelingen die zijn uitgewerkt of die hun betekenis hebben verloren. De kwaliteit van de ministeriële regelingen zal afdoende worden bewaakt. Dit blijkt uit het kabinetsstandpunt over de aanbevelingen in het rapport `Doorlichting ministeriële regelingen'. Het standpunt is opgesteld onder verantwoordelijkheid van minister Donner van Justitie.

Een interdepartementale werkgroep heeft een representatieve verzameling van 114 ministeriële regelingen doorgelicht en daarover in juni 2004 aan het kabinet gerapporteerd. Naar aanleiding van de aanbeveling om per ministerie het bestand aan ministeriële regelingen te ontdoen van overbodige regelingen, zijn de ministeries begonnen hun bestanden te schonen van regelingen die zijn uitgewerkt of die sinds hun afkondiging hun betekenis hebben verloren. Tot op heden blijken honderden van deze regelingen daarvoor in aanmerking te komen. Het kabinet wil de opschoonactie voor 1 december 2004 afronden. De resultaten worden aan de minister van Justitie gemeld. Deze zal daarna de Kamer informeren over de uitkomsten van de actie.

Verder moeten ministeries voortaan duidelijk aangeven op welke grondslag een af te kondigen regeling is gebaseerd, hoe de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van een regeling is gewaarborgd en of er een wijziging komt in de (administratieve) lasten die een nieuwe regeling met zich brengt.

RVD, 05.11.2004