Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie
Vreemdelingenzaken en Integratie
Persbericht ministerraad
5 november 2004

AMA-CAMPUS DICHT, UITGEPROCEDEERDE AMA'S VOORTAAN TERUG VIA

TERUGKEERLOCATIES

De ama-campus in Vught gaat dicht. Alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) van vijftien jaar en ouder zullen - wanneer zij geen positieve beschikking hebben gekregen op hun asielaanvraag - voortaan in terugkeercentra worden opgevangen. Dit heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie.

In de maanden mei tot en met augustus van dit jaar is een evaluatie uitgevoerd naar de realisatie van de hoofddoelstellingen van het ama-beleid en de werkwijze van de ama-campus. Uit de eindevaluatie van de ama-campus blijkt dat de beoogde terugkeer van ama's niet is gerealiseerd. Van de 436 ama's die in de ama-campus in Vught werden geplaatst, zijn zes ama's teruggekeerd naar het land van herkomst. Het merendeel van de ex-campusbewoners is vertrokken met onbekende bestemming. De instroom van ama's is daarnaast sterk gedaald. In 2002 vroegen 3.232 ama's asiel aan. In 2003 waren dat er 1.216 en dit jaar (tot oktober) vroegen 421 ama's asiel aan.

Ama's van 15 tot 18 jaar zullen in afzonderlijke units in de terugkeerlocaties worden opgevangen, die afgescheiden en goed beveiligd zijn. Zij zullen daar 24 uur per dag begeleid en bewaakt worden. Overdag zullen onderwijs- en dagprogramma's worden geboden, waarbij veel aandacht zal worden besteed aan individuele begeleiding gericht op het verhogen van de motivatie om terug te keren.

RVD, 05.11.2004