Politie Zaanstreek-waterland


KROMMENIE
Politieonderzoek Krommenie afgerond
Met de aanhouding van 14 Krommeniërs heeft de politie Zaanstreek-Waterland een einde gemaakt aan een serie vernielingen, inbraken en brandstichtingen in Krommenie. De verdachten, waarvan 13 in de leeftijd van 14 tot 19 jaar en een 37-jarige man, worden verantwoordelijk geacht voor 77 zaken. Dat is het resultaat van het politieonderzoek dat eind juli van start ging.
De vele vernielingen en brandstichtingen zorgden voor veel onrust in Krommenie. De politie startte een onderzoek en kreeg een aantal jongens in beeld die mogelijk bij diverse brandstichtingen waren betrokken. In augustus en september werd er in de nachtelijke uren veel door agenten in burger gepost. De eerste drie verdachten werden half september op heterdaad betrapt bij een inbraak in een school. In de loop van het onderzoek zijn eerst nog eens drie en later nog acht verdachten aangehouden en verhoord. In wisselende samenstelling worden de jongens verdacht van brandstichting in een bejaardenhuis, 18 papiercontainers, drie auto's, een fiets, een zeecontainer en een serie kliko's. Diefstallen bestonden uit inbraken in scholen, een sportcomplex en winkeldiefstallen. De verdachten bekenden verder diefstallen van kratten bier uit tuinen, maar niemand deed hier aangifte van. Er werd een groot aantal vernielingen opgebiecht: tientallen autospiegels werden stukgetrapt, ramen van scholen, winkels en kerken werden ingegooid en verkeerslichten vernield. De 37-jarige Krommenieër wordt verdacht van heling. Vijf verdachten zitten nog vast in een huis van bewaring. In de loop van december zullen de verdachten zich voor de rechter moeten verantwoorden.

LANSMEER
Verdachten fietsendiefstal aangehouden
De politie heeft twee Amsterdammers van 17 en 18 jaar aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. De 17-jarige verdachte werd afgelopen maandag in Amsterdam-Noord door een paar oplettende buurtbewoners aangehouden. Zij zagen twee jongens die een fiets vervoerden die op slot stond. Deze jongens waren aanvankelijk aan komen rijden op een bromfiets waarbij de jongen die achterop zat de fiets op zijn nek droeg. Bij een schooltje op de Pandorinastraat waar ouders stonden te wachten was de jongen met de fiets afgestapt. Toen een vrouw hem aansprak over het feit dat zij het niet vertrouwde, kreeg zij een grote mond. De jongen gooide vervolgens de zo goed als nieuwe fiets in de bosjes en ging ervan door. De jongen op de bromfiets wilde er ook vandoor gaan, maar hij kon worden aangehouden. De fiets bleek te zijn gestolen bij een school op de Poortwachtersweg in Landsmeer. De 18-jarige verdachte kon de volgende dag worden aangehouden. Hij bekende op ook nog een fiets te hebben gestolen vanaf de Harpoenier te Lansmeer.

13:03 04-NOV-04
loc.: WORMERVEER, ZAANWEG
Fietsendieven aangehouden
De politie heeft een 39-jarige man uit Krommenie aangehouden omdat hij betrapt werd met een gestolen fiets. Surveillerende agenten zagen de man over de Zaanweg lopen met een fiets in zijn hand die duidelijk op slot was. De fiets zou bij station Wormerveer zijn gestolen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau.

18:27 04-NOV-04
loc.: PURMEREND, PURMERDIJK
Politie zoekt getuigen tasjesroof
Een groepje jongens van een jaar of 16 heeft donderdagavond rond 18.30 uur een 62-jarige Purmerendse van haar tas beroofd. De politie is op zoek naar getuigen. De vrouw reed op een snorfiets over de Purmerdijk toen ter hoogte van het bruggetje naar de Vrouwenzandstraat de weg werd geblokkeerd door vijf negroïde jongens. Toen zij stapvoets langs de jongens reed, pakte één van hen haar handtas. De jongens gingen er vervolgens met de tas vandoor over het bruggetje, de Wheredijk op en verder richting de Citerstraat. Een van de jongens droeg een witte baseballpet en een andere een zwarte baseballpet met daarover een groenachtige capuchon. Op het moment van de beroving waren er meer mensen op straat. De politie verzoekt getuigen contact op te nemen met de recherche Purmerend via 0900-8844.

20:11 04-NOV-04
loc.: ZAANDAM, WESTZIJDE
Aanhouding na verkeersruzie
De politie heeft een 39-jarige man uit Wormer aangehouden omdat hij bij een verkeersruzie een fietser had geslagen. De verdachte reed in een bestelbus over de Westzijde en sneed de fietser af. De fietser, een 51-jarige Zaandammer, gaf als reactie een klap op de zijkant van de bestelbus. Daarop stapte de bestuurder uit en sloeg de fietser in het gezicht. De verdachte werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

een 51-jarige Zaandammer
08:33 05-NOV-04
loc.: ZAANDAM, DOVENETELWEG
Auto in beslag genomen
De politie heeft de auto van een 24-jarige Zaandammer in beslag genomen. De auto was niet verzekerd en niet APK gekeurd. Verder reed de Zaandammer zonder rijbewijs en met een mobiele telefoon in zijn hand. Hij kreeg voor al deze feiten een proces-verbaal.


---- --